Permalänk
Medlem

Frågor om NAS

Hej!

Jag skulle egentligen bara köpa en ny hårddisk till min dator men efter funderat lite så kanske jag skulle köpa mig en NAS med lagring istället?
Mina behov är som följer:
-någon form av säkerhetskopiering av alla bilder man tagit och sparar på
-kunna köra torrentprogram och spara ner torrents
-streama serier från min HTPC vid tvn ifrån den

I nuläget så streamar jag med HTPCn från min stationära dator och då måste den ju alltid vara igång. Och det kanske drar processor eller dylikt på min stationära så att inte frugan sumpar min fps i Star Wars Battlefront så att streama från en NAS istället vore väl bättre?
Jag använder bara vanliga utforskaren och nätverket på HTPCn för att spela upp filen i VLC, det finns säkert bättre lösningar men har inte orkat forska i det.
Eller föredrar HTPCn att streama ifrån en dator med bättre processor eller det är helt struntsamma så länge det är samma prestanda på hårddisken den ligger på?

Har tänkt byta ut/uppgradera min HTPC nångång snart ändå då den har några år på nacken så om någon har något bättre alternativ man kan göra med en NAS för att streama till tvn så kan det vara intressant. Min TV är dock inte så smart och jag gillar som det är nu att man kan surfa på tvn, kolla youtube och så via HTPCn så bästa är kanske bara att köpa en NUC/bättre HTPC.

Ja lite spretigt inlägg kanske men vill mest bara höra om jag verkligen har nytta av en NAS eller om jag bara ska köpa en hårddisk till och ha min dator igång 24/7 framöver med fastän jag helst velat kunna stänga av den.

Om jag skulle köpa en NAS så hade jag tänkt lägga max en 2000-2500kr för själva NAS. Att köpa en ny hårddisk måste jag göra i vilket fall som helst Har tittat lite på Synology DS215j då den verkade flexibel och man kan köpa sin egna disk vilket gillas.

Tack!

Permalänk
Vila i frid

Du är medveten om att säkerhetskopia/backup betyder att sakerna finns på två ställen. Rätt ofta har man fått i uppdrag att fixa trasiga backuper där allt lagrats - och ingen ingenstans.

Synology DSM är en pärla. Själv hade jag köpt t.ex. en https://www.dustinhome.se/product/5010883253/poweredge-t20-pe... och lagt in mjukvaran XPenology (som är en avknoppning av Synologys open source) som är precis som Synology DSM.