Hur fungerar egentligen en randomgenerator?

Permalänk
Medlem

Intel har bakat in en riktig RNG i Ivy bridge som är baserad på värme brus (vad nu det är?). Så har man en ivy bridge och ett program som är kodat för att använda den nya instruktionen så får man riktiga slumptal

Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/RdRand
http://electronicdesign.com/learning-resources/understanding-...

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ferrat:

Allt är förutsägbart, det är bara en fråga om att känna till alla variabler.
Ett tärningskast kan verka random men vet du krafter som påverkar, viktfördelning, yta, vinkel osv. (dvs allt som påverkar) så kan du med 100% säkerhet förutspå resultatet, principen går även att applicera på allt annat, problematiken är att vissa faktorer är praktiskt sett "unknowable" där kommer saker som QM och liknande in.

Sedan glider det över i mer filosofiska frågor om "fri vilja" och dylikt och om det verkligen existerar samt hur det isf påverkar m.m. så jag tror datorers sätt att ta fram "random" är lagom komplext för det mesta.

Men ALLT är ju inte förutsägbart. Nu har jag inte studerat kvantmekanik, men när man kommer ner på den nivån verkar det enligt många som att det är rent omöjligt att förutse.
Med andra ord, det räcker inte med att samla in alla variabler - man kan ändå bara ge en sannolikhet, se Hidden variable theory.
Än så länge har man inte sett att det finns någon sådan dold variabel, som om den upptäcktes skulle göra att allting blev förutsägbart bara man har all information. Däremot så har många sådana teorier motbevisats.

Jag är som sagt inte helt insatt, men som det ser ut så finns det inga bevis på att QM är deterministiskt ännu, om det någonsin kommer finnas.

Visa signatur

Asus ROG STRIX B550-F / Ryzen 5800X3D / 48 GB 3200 MHz CL14 / Asus TUF 3080 OC / WD SN850 1 TB, Kingston NV1 2 TB + NAS / Corsair RM650x V3 / Acer XB271HU (1440p165) / LG C1 55"
Mobil: Moto G200