Moderkort hittar minnen men auto ger fel inställningar

Moderkort hittar minnen men auto ger fel inställningar

Tjena.

Har precis byggt ihop min nya SB-burk men den beter sig instabilt med spontana omstarter. Kan ju vara vad som helst men minnena är det jag tänker på i första hand.

Jag är medveten om att jag valt minnen som inte finns på moderkortets officiella kompatibilitetslista. Det jag undrar är om det ändå är vanligt att moderkortet inte identifierar minnens CL-värden? Moderkortet har UEFI och det finns massor av inställningar för minnena och men som auto blir det fel CL och volt. Tror den väljer 7-7-7-21 och 1,5V eller liknande men minnena i sig är specade som 9-9-9-27 och 1,65V.

Problemet som jag ser det är att om de värdena är fel så har jag ingen koll på om alla övriga parametrar är rätt eller fel. På Corsairs hemsida kan jag inte hitta mycket mer info än ovan CL-värden och volt så det är svårt att veta.

Är det så enkelt att man kör minnen som officiellt är kompatibla så ställs ställs alla parametrar rätt?

Finns det något minnestest som kan köras direkt i Windows 7? Memtest86 som man bränner som ISO och bootar från vill inte vara med och leka alls. Är visserligen experimentellt stöd för Sandy Bridge.

[Hårdvara]
Minnen: Corsair 8GB (2x4096MB) 1600MHz XMS3
Moderkort: ASRock H67M-GE

Kanske har nått med att 1600mhz minnen måste klockas upp till 1600mhz? Annars kommer dom gå i 1333mhz

Windows 7 har inbyggd minnesdiagnostik.
%windir%\system32\MdSched.exe

Skrivet av Jezpur:

Kanske har nått med att 1600mhz minnen måste klockas upp till 1600mhz? Annars kommer dom gå i 1333mhz

I Auto-läge är de inställda på 1066 MHz men går att ställa om till 1333 MHz max.

Skrivet av Waxinator:

Windows 7 har inbyggd minnesdiagnostik.
%windir%\system32\MdSched.exe

Kanon! Då ska jag testa det ikväll.

Skrivet av Joppis:

Tjena.

Har precis byggt ihop min nya SB-burk men den beter sig instabilt med spontana omstarter. Kan ju vara vad som helst men minnena är det jag tänker på i första hand.

Jag är medveten om att jag valt minnen som inte finns på moderkortets officiella kompatibilitetslista. Det jag undrar är om det ändå är vanligt att moderkortet inte identifierar minnens CL-värden? Moderkortet har UEFI och det finns massor av inställningar för minnena och men som auto blir det fel CL och volt. Tror den väljer 7-7-7-21 och 1,5V eller liknande men minnena i sig är specade som 9-9-9-27 och 1,65V.

Auto kommer aldrig välja 1600 MHz. Hade ditt moderkort stött XMP-profiler hade du kunnat slå på det så hade det fungerat sedan, nu får du testa att ställa in allt manuellt.

Det står att ditt moderkort bara stödjer 1333/1066.

Senast redigerat 2011-01-14 11:08
Skrivet av mfm:

Auto kommer aldrig välja 1600 MHz. Hade ditt moderkort stött XMP-profiler hade du kunnat slå på det så hade det fungerat sedan, nu får du testa att ställa in allt manuellt.

Det står att ditt moderkort bara stödjer 1333/1066.

Då är jag med. Men hur ska man veta de andra inställningarna än CL och Volt? Corsair skriver inte mycket om minnet själva. Kanske kan installera SiSoft Sandra eller dylikt för att få reda på mer specifikationer om minnena? Eller det programmet kanske bara visar i vilket läge de är inställda just nu och inte vad de är specificerade som.

Hade det varit mer rätt att köpa 1333-minnen?

Skrivet av Joppis:

Då är jag med. Men hur ska man veta de andra inställningarna än CL och Volt? Corsair skriver inte mycket om minnet själva. Kanske kan installera SiSoft Sandra eller dylikt för att få reda på mer specifikationer om minnena? Eller det programmet kanske bara visar i vilket läge de är inställda just nu och inte vad de är specificerade som.

Hade det varit mer rätt att köpa 1333-minnen?

Om moderkortet ändå inte klarar 1600 MHz kanske det hade varit enklare med 1333, men om du manuellt ställer in 1333 MHz, 1.5v, 9-9-9-24 och låter de andra vara, är det instabilt då?

Skrivet av mfm:

Om moderkortet ändå inte klarar 1600 MHz kanske det hade varit enklare med 1333, men om du manuellt ställer in 1333 MHz, 1.5v, 9-9-9-24 och låter de andra vara, är det instabilt då?

Tackar, ska testa det. Misstänkte att det är den vägen man får gå. Blev bara så förundrad över att moderkortet ger möjlighet till fyra gånger så många parametrar än den specifikation jag kan hitta om minnena. Blir vädigt många kombinationer om man ska testa sig fram men det kanske är timing, volt och frekvens som är det väsentliga

Har ställt in minnet manuellt så gott det går nu. 9-9-9-24 @ 1333MHz och 1,5V. Datorn är fortfarande instabil men har kört både Windows 7´s inbyggda minnestest samt kört MemTest 4.0 i 2 timmar direkt i Windows. Inga indikationer på att RAM-minnet är paj.

I felsäkert läge känns datorn mer stabil så jag testade avinstallera drivrutinerna till inbyggda grafiken i processorn (HD 3000) och plötsligt är datorn mycket mer stabil även utan felsäkert läge.

Testade installera senaste drivrutinerna direkt från Intel men då blev datorn instabil igen så nu har jag avinstallerat dem igen och kör alltså Microsofts standard-VGA-drivrutin så länge. Även om upplösningen är kass kan jag i alla fall använda datorn.

Tack för hjälpen ska ni ha!

Startar en ny tråd eftersom felet inte verkar bero på minnesmodulerna.

Har du kollat temperaturer osv?

Skrivet av mfm:

Har du kollat temperaturer osv?

Ja temperaturerna var helt ok. Datorn exklusive bildskärm drog bara 40W från väggen idle med inbyggda grafiken. Köpte ett Gigabyte Geforce GTX 460 OC idag och alla problem är ur världen!