Slutsats

Det är med besked som Intel tar Nehalem-arkitekturen till det nya årtiondet med Gulftown. Det var kanske ingen direkt överraskning att sex kärnor skulle prestera bättre än fyra i applikationer som faktiskt använder flera trådar, men det är ändå svårt att inte bli imponerad. Tack vare den nya Westmere-arkitekturen har Intel lyckats med bragden att skapa en processor som trots fler kärnor inte drar mer ström än sin Bloomfield-föregångare i7 975.

Med det sagt är Gulftown långt ifrån något man kan rekommendera till alla. För att utnyttja processorns potential ska helst de program man använder kunna utnyttja alla tolv trådar som tillhandahålls. I speltesterna såg vi exempelvis hur vår Gulftown-processor inte kunde ta någon nytta av sina ytterligare kärnor och att det snarare var högre klockfrekvenser som gav bättre resultat. Detta är dock inget nytt utan har varit på tapeten sedan de första dubbelkärnorna dök upp för flera år sedan.

Ett annat problem är bristen på billigare modeller vid lanseringen. Vi kommer troligen inte att se några fler Gulftown-modeller innan tredje kvartalet i år, vilket innebär att den som vill ha en sexkärnig Core i7-processor i vår får punga ut närmare 10 000 kr för Extreme Edition-varianten. Samtidigt är AMD i startgroparna att lansera sin sexkärniga processor Thuban och med företagets historiskt sett aggressiva prissättning ser det ut att bli ännu en spännande processorvår.

Fördelar:

  • Imponerande prestanda i flertrådade applikationer

  • Låg strömförbrukning

  • God överklockningspotential

Nackdelar:

  • Ett pris som få är beredda att betala

Intel Core i7 980X kostar i dagsläget cirka 10 000 kr inklusive moms.
Bästa pris: