Överklockning och strömförbrukning

Precis som tidigare Extreme Edition-processorer har Core i7 980X en upplåst multipel, vilket kan underlätta en del vid överklockning. Vi satsade dock på att även höja BLCK-frekvensen för att plocka ut ytterligare prestanda med en överklockad QPI-buss samt minneskontroller. Den medföljande kylaren är visserligen långt bättre än den som vanligtvis medföljer Intels processorer, men vi valde trots det att använda en CNPS 9900 från Zalman.

Efter att ha fipplat runt en del med inställningarna landade vi på en den helt stabila klockfrekvensen 4 332 MHz, ganska exakt 1 GHz mer än i grundutförande. För att nå denna klockfrekvens fick vi höja kärnornas spänning till 1,44 V, vilket givetvis bidrog till högre värmeutveckling men definitivt inom ramarna för vad vår luftkylare klarade av. Med mer exotisk kylning är vi övertygade om att Gulftown har ännu mer att ge.

Siffrorna talar sitt klara språk. I applikationer som använder flera trådar är 6 st. kärnor i klockfrekvenser över 4 GHz ett riktigt drömscenario. CPU-poängen i 3DMark Vantage påminner nästan om det man brukar få med Nvidias PhysX-acceleration.

Strömförbrukning

Sist men inte minst har vi givetvis även mätt de olika systemens strömförbrukning. Fler kärnor brukar vanligtvis resultera i högre förbrukning, men tack vare den mindre tillverkningsprocessen på 32 nanometer bör även i7 980X klara sig bra.

Trots sina sex kärnor klarar sig Gulftown ypperligt när det kommer till strömförbrukning, med endast ett fåtal fler watt än i7 950 vid belastning.