Asus Geforce GTX 295

Egenskap

Värde

Klockfrekvens (GPU)

576 MHz

Minnesfrekvens

1 998 MHz

Shaderfrekvens

1 242 MHz

Minnesbuss

2 × 448 bitar

Minnesmängd

1792 MB GDDR3

Streamprocessorer

2 × 240

Tillverkningsprocess

55 nm

Pris till slutkund (cirka)

5 300 kr

Av de två korten vi testar idag är Geforce GTX 295 onekligen det mest intressanta. För att kunna tävla på samma villkor som AMD behövde Nvidia ett kort med dubbla grafikprocessorer baserat på deras senaste grafikkrets. GTX 295 är bestyckat med två stycken GT200b-kretsar på 55 nm. Det lånar egenskaper från både mellanklasskortet GTX 260 i form av klockfrekvenser samt minnesbuss och GTX 285 i form av den större mängden streamprocessorer.

Även här är Asus kort baserat på referensdesignen som samtliga tillverkare använder sig av. Kylaren har klämts in mellan de bägge kretskorten för att kunna kyla grafikkretsarna samtidigt. Genom väl tilltagna hål i korten kan fläkten ta in sval luft som sedan skjuts bakåt mot utblåset vilket är utstansat i bakplåten. Med hjälp av SLI-kontakten på ovansidan kan den som är beredd att spendera femsiffriga belopp sammankoppla två stycken GTX 295. Detta innebär att hela fyra stycken grafikprocessorer arbetar tillsammans i en Quad SLI-konfiguration, något vi hoppas kunna testa i en senare artikel.

Där Radeon HD 4870X2 använder ett enkelt kretskort för bägge grafikkretsarna fortsätter Nvidia att använda separata kretskort som monteras ihop till vad som närmast kan liknas vid en dubbelmacka.

Kretskorten kommunicerar med varandra via en intern SLI-brygga och behöver således endast en ledig PCI-express-port till skillnad från en vanlig SLI-konfiguration.

Då kylaren är så pass integrerad i kortet kan eventuell dammansamling i den bli ett problem. Räkna inte med att se någon eftermarknadskylare passa detta kort utom möjligen specialtillverkade vattenblock.

Med kortet medföljer dessa tillbehör:

  • DVI-till-VGA-adapter

  • Ljudkabel för SPDIF

  • 2 st. Molex-till-PCI-Express-adaptrar

  • 2 st. skivor med manual och drivrutiner

  • Skivfodral

Ännu en gång inget att hurra för på tillbehörsfronten.

Precis som på lillebror GTX 285 har man två stycken dual-link-DVI-portar att tillgå. På GTX 295 har dock den analoga utgången slopats till förmån för en HDMI-port.

Dubbla grafikkretsar drar onekligen mycket ström vilket är något som märks på strömmatningen. Här är det en 8-pins- och en 6-pins-kontakt som gäller. Finns inte dessa att tillgå har Asus lyckligtvis skickat med adaptrar. Tänk dock på att ett nätaggregat på minst 600 W är angett som minimikrav för att driva detta grafikkort.