Slutsats

Nvidia är åter igen prestandakungen. AMD har visserligen ingenting att skämmas för eftersom Radeon HD 4870 X2 fortfarande efter ett halvår på marknaden presterar väldigt bra och kan i vissa fall vara jämnbördig med Geforce GTX 295.

Värt att nämna är att båda flaggskeppen tillhör ett segment där priset ofta är högre än vad man kan få tillbaka i prestanda. Med mindre än en 24-tummare på skrivbordet känns det svårt att motivera ett grafikkort i denna prisklass.

Asus ENGTX285 Ultimate Edition

Geforce GTX 285 är numera det snabbaste grafikkortet med endast en grafikprocessor. Fördelen med ett sådant kort är att det inte är beroende av att utvecklarna optimerar sina spel för flera grafikkärnor. Nvidia utlovade cirka 10 procent bättre prestanda än GTX 280, vilket med Ultimate Edition-kortet visade sig vara närmare 20 procent. Med den mindre 55 nm-kretsen rullar även kortet kallare och strömsnålare vilket endast kan ses som stora fördelar.

Det finns dock en oroväckande detalj som talar emot modellen. Priset ser ut att landa en bit över 4 000 kronor och eftersom detta är en överklockad variant förväntas priset ligga ännu högre. I samma område hittas efter senaste tidens prissänkningar även Radeon HD 4870 X2 som är ett grafikkort i en helt annan division. Är man dessutom lite på alerten kan man få tag på de äldre Geforce GTX 280-korten för strax under 3 000 kr innan de försvinner ur sortimenten.

Fördelar:

  • Snabbast i singel-klassen

  • Fabriksöverklockat – 10 procent bättre prestanda

Nackdelar:

  • Det finns snabbare kort i samma prisklass

Cirkapris: Okänt

Asus ENGTX295

Är man ute efter det snabbaste på marknaden finns det egentligen inget annat val än Geforce GTX 295. Kortet har otroligt mycket kraft under huven och lyckas trots detta hålla strömförbrukningen inom rimliga gränser. Med möjlighet att koppla ihop två stycken i Quad SLI har man utan tvekan potential att tackla både nuvarande och morgondagens spel i de högsta upplösningarna. Allt detta förutsätter dock att utvecklarna blir duktigare på att optimera spelen för denna typ av grafikkort samt att Nvidia släpper drivrutiner med de senaste SLI-profilerna.

Även om pris ofta kommer i andra hand när det gäller grafikkort i entusiastklassen kan det vara värt att nämna hur mycket man egentligen får betala för värstingstatusen. Räkna med att punga ut cirka 5 300 kr, vilket är 1 300 kr mer än vad Radeon HD 4870 X2 kostar. För den prismedvetne kan därför AMD:s kort fortfarande vara ett bra alternativ.

Fördelar:

  • Världens snabbaste grafikkort

  • Goda överklockningsegenskaper

  • Strömsnålast i sin klass

Nackdelar:

  • Dubbla grafikprocessorer kräver optimerad mjukvara för att prestera

  • Specialutvecklad kylare svår att byta ut

Cirkapris: 5 300 kronor
Lägsta pris: