Inledning

Allt eftersom större skärmar letar sig ut i hemmen höjs kraven på den hårdvara som ska driva den högre upplösningen. Med en 24-tummare, som i dagsläget går att få tag på för dryga 2 000 kronor, är upplösningen 1 920 × 1 200 pixlar. Då räcker inte ett vanligt grafikkort i mellanklassen för att spela de senaste titlarna med full detaljrikedom. I dessa fall finns egentligen bara ett val: högre prissatta modeller för prestandamedvetna entusiaster.

AMD tog världen med storm när Radeon HD 4870 X2 lanserades. Med dubbla grafikprocessorer på ett och samma kretskort lyckades den mindre aktören slå Nvidia på fingrarna och ta tillbaka prestandrakronan efter mer än ett år i underläge. Nu är det dags för Nvidia att presentera nya toppresterande modeller.

Två alldeles färska grafikkort ligger på testbänken. Båda kommer från Asus och baseras på Geforce GTX 285 och 295. Modellerna baseras på mindre 55 nanometers tillverkningsprocess, vilket innebär att klockfrekvenserna kan höjas och strömförbrukningen minska.

Geforce GTX 285 är ersättaren till dagens GTX 280, medan GTX 295 är Nvidias första grafikkort med dubbla processorer baserade på GT200-arkitekturen. Låt kampen börja!

Jonas Thörnqvist har ansvar för SweClockers tester av processorer, moderkort, grafikkort och minnen. Han har lång erfarenhet i datorbyggarbranschen med renodlade entusiastsystem som specialitet.