Jag tror inte det är så många som känner till Roccat. Kan du presentera företaget och berätta lite om dig själv?

– Roccat är ett nystartat företag som utvecklar och tillverkar speltillbehör för riktiga gamers. Jag heter Shayan Taleb och är uppvuxen i Sverige men befinner mig numera i Hamburg där vi har vårat huvudkontor. Jag är manager för Roccats Counter-Strike-lag, men jag hjälper även till med marknadsföringen i de nordiska länderna.

Hur startades företaget? Har du någon spännande historia att berätta?

– Vissa saker får jag inte nämna, men Roccat startades av killar som har tidigare erfarenheter inom branschen och som vågade ta steget att starta eget, efter att de insåg att det fattades en del produkter på marknaden. Dessutom har vi folk från bilindustrin, filmindustrin och en hel del gamers. Vi är ett soft gäng.

Det råder ingen brist på tillverkare av tangentbord och möss. Konkurrensen är stenhård och det finns stora etablerade aktörer som dominerar marknaden. Vad erbjuder Roccat som inte redan finns?

– Vi erbjuder produkter som är helt anpassade för gamers. Under utvecklingen har vi tagit vara på de bästa delarna från äldre modeller, lagt till våra egna finesser och skapat en unik helhetslösning.

Vi kan börja med att titta närmare på musen ”Kone”. Kan du berätta lite om finesserna?

– Kone är en riktig gamingmus som kombinerar de bästa finesserna från andra modeller på marknaden med våra egna. Vi har utvecklat den för människor som använder dagens populära gamingmöss men som vill uppgradera till något extra.

Musen har bland annat sex programmerbara knappar, skrollhjul i tre riktningar, inbyggt minne, 2000 dpi med justering on-the-fly och klarar av 7080 bilder per sekund.

Ni nämner bland annat att den har ett inbyggt ljussystem med tusentals färger. Hur fungerar det?

– Musen har en mängd inbyggda lysdioder som kan kombineras för att få fram olika färger. De kan också blinka, pulsera osv.

Ni talar också om en funktion som kallas för DCU. Vad är det för något?

– DCU står för Distance Control Unit. När du gör en rörelse som lyfter musen från underlaget låser DCU sensorn så att muspekaren inte far iväg av misstag. Gamers kallar det för ”pick-up flight syndrome” och är ett vanligt förekommande problem som vi löser med denna funktion.

På webbsidan står det att musen är utrustad med en ”plug-in slot”. Vad är det för tillbehör ni planerar att släppa?

– Plug-in slot, det är något speciellt. Vad vi planerar får jag tyvärr inte avslöja, sorry!

Om vi går vidare till tangentbordet får man lätt intrycket att det är en riktig maffig pjäs som det handlar om. Hur stort är det egentligen?

– Tangentbordet är inte större än en ”vanlig” modell. Vi utnyttjar helt enkelt utrymmet maximalt.

Tangentbord med belysning brukar dela användarna i två läger. Antingen älskar man finessen eller så hatar man det. Går belysningen att justera?

– Den blå belysningen är inställbar i tre nivåer. Dessutom går det att justera skärmens belysning.

Det finns även massvis med knappar, och inbyggt minne precis som i musen. Hur används makrofunktionerna?

– Både musen och tangentbordet programmeras med hjälp av samma program. Eftersom båda produkterna har inbyggt minne behöver man bara programmera dom en gång, sedan finns inställningarna sparade direkt i enheten. Detta gör det möjligt att flytta tangentbordet eller musen till en dator som inte har kontrollprogrammet och fortfarande använda samma inställningar.

Hur fungerar den inbyggda skärmen?

– Du kan kolla dina game stats, värmen på alla dina prylar, den har även en klocka och den visar det som är relevant för tillfället. Information som behövs helt enkelt.

Tangentbordet har även en inbyggd mikrofon. Borde det inte bli så att man mest hör en massa knapptryckningar på andra sidan?

– Mikrofonen är inte helt inbyggd utan är en liten tilläggsmodul som sitter på sidan av tangentbordet. Det är inget man behöver bekymra sig över.

Ni ska dessutom lansera en musmatta, vilket kanske inte är världens mest intressanta pryl. Finns det några nyheter?

– Musmattan, eller Sense som den heter har en speciell ytbeläggning av mikrokristaller som gör att den har extremt låg friktion. Den är riktigt stor, och skön!

När planerar ni att lansera produkterna i Sverige?

– Om allting klaffar så lanserar vi officiellt på Dreamhack i Jönköping den 29 november. Vi är bara ett snäpp ifrån massproduktion, det återstår att finjustera en del funktioner.

Vågar ni avslöja några prisuppgifter?

– Jajjamensan! Det rekommenderade priset för Kone är 69 euro, för Valo 99 euro och för Sense 19 euro.

Sist men inte minst, kommer ni att skicka testexemplar till SweClockers?

– Ni ligger överst på listan!

Tack för pratstunden och lycka till i framtiden!

– Tack själv!