Epic Games Store lanserades i slutet av 2018 som en direkt utmanare till Valves Steam, och sedan dess har Epic plöjt ner miljarder för att öka sin marknadsandel och locka både spelare och utvecklare till butiken. Företaget ger bland annat bort spel gratis varje vecka, vilket kostar stora summor i ersättning till utvecklarna.

Hur lyckad satsningen på butiken är ur Epics interna perspektiv är oklart, men vad som däremot står utom tvivel är att den fem år efter lanseringen fortfarande går back, rapporterar The Verge. Butikschefen Steve Allison har vittnat i rättegången mellan Epic och Google, och säger att tillväxt fortfarande är Epics främsta mål.

Under den tidigare rättegången mellan Epic och Apple avslöjade e-postmeddelanden att företaget hade hoppats att butiken skulle växa till att ta hälften av intäkterna från digital spelförsäljning. Steam är fortfarande dubbelt så stort och Epic har nyligen varslat 16 procent av personalen i ett försök att minska utgifterna.

Steve Allison kallades som vittne av Epic för att visa hur den öppnade marknaden på datorer har lett till ökad konkurrens med lägre priser för spelare som följd. När Epic Games Store öppnade och gav utvecklare 88 procent av intäkterna svarade Steam och Microsoft med att ge åtminstone vissa utvecklare en större del av kakan. På frågan om 70/30 fortfarande är standard för PC-spel svarar Steve Allison ”nej”, men Valve tar fortfarande 30 procent av de allra flesta Steam-utvecklare.