När Ryzen 7000-serien lanserades under slutet av förra året noterade SweClockers testlabb tillsammans med övrig media att processorerna är svår att hålla svalkade. En del av detta kunde tillskrivas den tjocka värmespridaren men fenomenet är även en bieffekt av transistordensiteten hos de nya kretsarna.

I en intervju med koreanska Quasarzone.com säger AMD-chefen David McAfee att trenden med allt varmare processorer kommer att fortsätta inom en överskådlig framtid.

När vi med tiden rör oss mot att använda allt mer avancerade tillverkningstekniker tror vi att det nuvarande fenomenet med hög värmedensitet kommer att fortgå eller intensifieras. Det kommer därför vara av yttersta vikt att vi fortsätter utveckla metoder för att hantera den ökande värmedensitet som blir följden av ökad transistordensitet – David McAfee

Trots den alltjämt ökande temperaturen som står att finna hos moderna processorer är det inte per automatik något som har direkt inverkan på prestandan vid normalanvänding då moderna processorer allt som oftast kan bibehålla hög klockfrekvens även vid höga temperaturer.

I samband med lanseringen av Intels Core 14000-serie presenterade MSI en ny funktion på företagets moderkort som höjer toleransen för processortemperatur från 115 °C till 121 °C. Den alltjämt ökade mängde värme hos flaggskeppsprocessorer är även anledning att SweClockers testlabb med den uppdaterade testsviten för processorer valt att lämna luftkylare till förmån för en rejäl AIO-kylare.

Om vi i framtiden kommer att behöva byta till flytande kväve i testriggen får framtiden utvisa.