Inbränningar på OLED-skärmar är något de flesta som använder en OLED-tv som skärm är rädda för, och något som har gjort att det har dröjt betydligt längre för tekniken att bli vanlig i renodlade datorskärmar än på tv-sidan. Men alla inbränningar är inte lika farliga, och en del går att åtgärda, skriver Ars Technica.

Permanent inbränning beror på fel i OLED-lagret i skärmen. Men det finns också temporär inbränning, som antingen beror på att värme påverkar OLED-pixlarna och ändrar hur mycket ljus de ger ifrån sig, eller på ändringar i spänningen i TFT-lagret ovanpå OLED-lagret. Den senare kan åtgärdas via mjukvara som nollställer spänningarna och tar bort de inbrända mönstren på bara några minuter.

De flesta OLED-tv har sådan mjukvara, men hur den aktiveras varierar. Testsajten Rtings har haft en rad tv-apparater från olika tillverkare i långtest och har även utfört ett särskilt tufft inbränningstest. Under det testet upptäckte sajten att vissa tv-modeller är snabbare på att aktivera den här självreparationsfunktionen.

Som exempel tar Rtings upp Sony A90K på 42 tum, en OLED-modell släppt i början av 2022 som hade tydlig inbränning efter 120 timmar i sträck med en nyhetsuppläsare och enkelfärgade kvadrater i bild. Efter att ha stängt av tv:n och väntat ett tag visade en amperemeter att tv:n återigen drog mer ström trots att skärmen var avstängd, vilket Rtings tolkade som att självreparationsfunktionen var igång. Och mycket riktigt: När tv:n senare slogs på igen var nästan alla spår av inbränning borta.

Flera tillverkare aktiverar funktionen efter att tv:n har varit påslagen i minst sex timmar totalt, nästa gång den stängs av. Men hur långt efter avstängning varierar. Vissa startar den nästan direkt, andra efter flera timmar. Det innebär att de som aldrig låter tv:n vila så länge utan slår på den igen eller drar ur sladden kan gå miste om den förbättrade bilden.