Windows 10 var en gratis uppdatering från Windows 7 och 8, och Windows 11 en gratis uppdatering från Windows 10. Men Windows 12 kanske inte blir gratis alls, skriver Neowin.

Det är nämligen möjligt att hela Windows blir en prenumerationstjänst, kanske som en del av ett utökat Microsoft 365. Tyska sajten Deskmodder har hittat kodsnuttar i det senaste bygget av Windows 11 i Insider-programmets Canary-kanal som pekar på att Microsoft åtminstone undersöker saken. Koden är nytillkommen sedan nyligen lanserade version 23H och talar om prenumerationsversion, prenumerationstyp – antingen per enhet eller per användare – och prenumerationsstatus.

Microsoft har redan en prenumerationsbaserad version av Windows i form av Cloud PC-funktionen, och har sagt att planen är att det i framtiden ska gå att köra Windows på långsam hårdvara direkt från molnet. Företaget har också sagt i en rapport till amerikanska konkurrensmyndigheten FTC att det planerar att flytta mer och mer av Windows 11 till molnet.

Det är så klart möjligt att en prenumerationsbaserad version av Windows 12 lanseras sida vid sida med en traditionell licensbaserad, och att användare även denna gång kommer uppgraderas gratis.