Googles Gmail är världens mest använda e-posttjänst och näst mest använda e-postklient – Apples Mail är större, men Icloud har färre användare. Google har länge legat i fronten i kampen mot skräppost och företagets spamfilter är så effektivt att det enligt egna uppgifter stoppar 99,9 procent av all oönskad post.

En stor del av de stoppade mejlen kommer aldrig fram till användarnas skräpkorgar, utan stoppas på vägen och försvinner som i ett svart hål. Samma sak är det hos Microsoft, och flera nya tekniker har under åren tillkommit som innebär att den som driver en e-postserver och vill att mejlen ska nå fram till inkorgen hos Gmail-användare måste följa en massa regler.

Nu ska dessa regler stramas åt ytterligare. I ett blogginlägg skriver Google att det nu inför nya krav på alla som gör massutskick, definierat som över 5 000 mejl om dagen till olika Gmail-konton.

Från och med i februari nästa år måste de som gör massutskick använda autentiseringsteknikerna DKIM och/eller SPF. Det har länge varit en stark rekommendation, eftersom risken att fastna i filtret är betydligt högre utan, men har inte varit ett absolut krav. Ett annat nytt krav är att det måste gå att säga upp fortsatta utskick med ett enda klick, och att utskicken måste upphöra inom två dagar.

Slutligen inför Google ett krav på de som gör massutskick att hålla sig under en viss procent spammärkta mejl. Om för många användare kastar utskicken i skräpkorgen anser Google att det är ett tecken på att de (utskicken alltså, inte användarna) i själva verket är spam.