Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Owl Labs bland 2 000 heltidsanställda i Norden är jobb hemifrån något en majoritet tycker borde vara det normala, rapporterar Computer Sweden.

63 procent av alla som svarade på enkäten svarade att de anser att det borde vara en laglig rättighet att jobba hemifrån. I Sverige var siffran ännu ett snäpp högre med 65 procent. Gissningsvis avses bara sådana jobb som inte har några fysiska hinder för anställda att utföra på distans och inte exempelvis lokförare.

Av de svenska respondenterna svarade en knapp majoritet, 52 procent, att de alltid är på kontoret när de jobbar, men bara 65 procent är inte nöjda med att ha det så. 42 procent svarade att de skulle börja leta nytt jobb om deras arbetsgivare tvingade dem att börja komma till kontoret varje dag igen och 5 procent skulle säga upp sig. Med tanke på att 48 procent svarade att de jobbar hemifrån på del- eller heltid innebär det att nästan ingen av dessa vill tillbaka till kontoret på heltid.

Undersökningen hade också frågor kring fyradagarsvecka, och 42 procent av svenska respondenter svarade att de skulle gå med på minst 10 procent lägre lön i utbyte mot att få en extra dag ledigt varje vecka.