Excel är ett program som går att gräva ner sig i, och riktiga experter på det anrika Microsoft-programmet kan göra saker som ibland kan verka omöjliga. För mycket av det krävs skript, eller makron som det också kallas. Dessa utvecklas sedan gammalt i språket VBA som bygger på Visualbasic.

Det används bara i Microsoft Office och hör inte till de mest populära programmeringsspråken. I själva verket är det ett av de mest avskydda enligt en undersökning gjord av Stack Overflow. Ett språk som är desto populärare är Python, som Microsoft nu överraskar världen genom att börja inkludera i Excel.

Python i Excel har släppts som en del av betaversionen av programmet som skickas ut till medlemmar i Microsoft 365 Insider. Efter att ha uppdaterat till bygge 16818 eller senare kan användare aktivera Python genom att gå till Formler-fliken, klicka på Python och sedan följa instruktionerna.

Användare kan använda både vanliga enkla datakopplingar och Power Query för att hämta in data i Python-skript, och sedan använda Pythons kraftiga och välutvecklade redskap för avancerad dataanalys och visualisering.

När Python i Excel är färdigutvecklat kommer det säljas som en tilläggsprenumeration, men under betaperioden ingår det i den vanliga Microsoft 365-prenumerationen.

Har du några experttips för Excel?