För lite drygt en vecka sedan började de första nyheterna sippra ut som gjorde gällande att Twitter-utmanaren Threads var nära förestående. De första sju timmarna hade tio miljoner användare anslutit sig. Den snabba tillväxten har fortsatt sedan lanseringen och under dagen passerade antalet användare 100 miljoner.

Metas nykomling saknar i dagsläget flera funktioner som till exempel ett kronologiskt flöde. Det är dock något som uppges tillkomma framgent. En anledning till den snabba tillväxten på plattformen är att användare enkelt kan konvertera redan existerande Instagram-konton till Threads-konton, vilket är samma anledning till varför Threads inte finns i EU.

Målet är inte att ersätta Twitter. Målet är att skapa ett offentligt torg för de grupperingar på Instagram som aldrig riktigt anammade Twitter och för de grupperingar på Twitter (och andra plattformar) som är intresserade av en mindre ilsken plats att föra konversationer på... – Adam Mosseri, Instagram-chef via Threads

Instagram-kravet innebär bland annat att det inte går att radera sin Threads-användare utan att ta bort båda. Den täta kopplingen mellan de två tjänsterna innebär en knepig situation i relation till GDPR och DMA, varför Meta helt sonika valt bort regionen tillsvidare.

Trots likheterna plattformarna emellan är inte Threads tänkt att ersätta Twitter, skriver Instagram-chefen Adam Mosseri. Att Threads hittills lyckats attrahera intresse råder det inga tvivel om, när och om plattformen släpps i EU får dock framtiden utvisa.

Läs mer om Threads och Twitter: