Fejkad hårdvara kan se förvånansvärt äkta ut. Det visar Roman "der8auer" Hartung i en färsk video, där överklockaren beställt suspekta Samsung-märkta SSD-enheter från Aliexpress. Det anades ugglor i mossen i princip omedelbart – Samsung har nämligen ingen modell med namnet "980 Evo". Därtill kostade 4 TB endast 40 euro, motsvarande knappt 500 kronor.

Förpackningen har samma felaktiga namn och någon faktiskt Samsung-logga saknas. På baksidan syns däremot fler Samsung-märkningar och information som hänvisar till bolagets webbsida. Bilden på lådan indikerar att det rör sig om en NVME-baserad SSD och märkningen specificerar hastigheter om 560 respektive 530 MB/s.

980evo2.jpg

SSD-enheten avbildad på lådan är bestyckad med en NVME-anslutning.

980evo3.jpg

Baksidan bjuder på intressant info.

De låga hastigheterna gör "der8auer" misstänksam och det med all rätt. När enheten väl ska sättas på prov är det mycket riktigt inte en NVME-baserad enhet, utan istället det långsammare SATA-gränssnittet. När klistermärket tas bort och komponenterna blottas noteras att det skrapats bort information från bland annat kontrollerkretsen, vilket gör det nära omöjligt att med blotta ögat se vad det faktiskt är för hårdvara.

980evo4.jpg

Väl ur kartong syns det att anslutningen är för SATA, inte NVME.

Än mer intressant blir det när enheten faktiskt ansluts till en dator. Både Windows och programvaran Crystaldiskmark visar kapacitet om 4 TB, vilket stämmer med förpackningen. Det stämmer däremot inte med verkligheten och när H2testw används visar det sig vara betydligt mindre. Med programvaran kan kapacitet testas genom att fylla hela enheten med filer. Vid 100 GB sjönk hastigheterna markant och det kan konstateras att det definitivt inte rör sig om några 4 TB.

slamsug2.jpg

Enheten slog inga hastighetsrekord.

Inte heller hastigheterna lever upp till löftena och i Crystaldiskmarks tester når enheten läs- och skrivhastigheter på 36,25 respektive 0,84 MB/s. Det är lägre än de flesta enklare USB-minnen och långt från vad även en SATA-baserad SSD bör prestera.

Medan sådana produkter kan vara lättare att urskilja som bedrägeri kan det vara betydligt svårare när korrekta namn och modellnummer används. I samma video testar der8auer även ett gäng externa hårddiskar, samt en påstådd Samsung 980 Pro. Precis som med den fejkade 980 Evo-enheten var information bortskrapad och tester visade att prestandan inte alls var som utlovad. De externa lagringsenheterna var inte bättre, utan visade sig i flera fall vara en vanlig bedrägeriform där hårddiskkabinetten gömmer ett enkelt minneskort istället.