Från att ha varit en smal nisch av telefonsegmentet har fler tillverkare successivt utkommit med egna vikbara telefoner, samtidigt som branschen hittat lösningar på vissa problem. Hög prislapp är något som fortfarande gäckar majoriteten och detta gäller även Googles vikbara debut Pixel Fold. Modellen säljs inte i Sverige, men får nu en åktur i det hårdhänta testlabbet hos Youtube-kanalen Jerryrigeverything.

Genom sitt omilda test undersöker Jerryrigeverything hur väl telefonerna står emot repor, värme och att böjas, en behandling som de flesta telefonerna nu för tiden överlever – även vikbara. Googles Pixel Fold satsar bland annat på en särskilt tunn profil, som bidrar till att telefonen inte klarar testerna och resultatet blir en tillknycklad och obrukbar produkt.

Pixel Fold 1.jpg

En mjuk skärm på insidan är vanligt för vikbara. Skärmen på utsidan täcks av mer reptåligt glas. Bild: Jerryrigeveryting

Pixel Fold 2.jpg

I det extrema testet av skärmens värmetålighet stängs telefonen automatiskt av, något som sällan händer. Bild: Jerryrigeveryting

Samsung står för tillverkningen av den böjbara skärmen och precis som hos Samsungs vikbara är det yttersta lagret av relativt mjuk plast, som kan skadas permanent med en fingernagel. Under plasten finns tunt glas, som enligt Google gör skärmen stadigare. Stommen på Pixel Fold är av aluminium och det visar sig vara ett misstag, eftersom materialet ger vika när Jerryrigeverything böjer enheten åt fel håll. Skärm och komponenter på insidan ger upp, men gångjärnet håller däremot ihop.

Pixel Fold 3.jpg

Ett första bryt bakåt knäcker stommen, som sedan kan fällas bakåt ändå mer. Bild: Jerryrigeveryting

Pixel Fold 4.jpg

Skadan ligger vid sidan av gångjärnet, men får skärmen på insidan att ge upp. Bild: Jerryrigeveryting

Gångjärnet släpper heller inte in damm, något Youtube-profilen testar med en generös näve jord och småsten. Risk för damm i gångjärnet syntes bland annat hos första generationens Samsung Z Fold, som åtgärdades med borstar och packningar. När Jerryrigeverything demonterar telefonen i ett uppföljande klipp, verkar Googles lösning vara ett mindre komplext gångjärn och plastlister som tätar.

Även om testet visar ett mardrömsscenario för en telefon ger det en fingervisning kring om enheten är välbyggd. Hos Pixel Fold saknas ett tydligt stopp mot att böjas för långt bakåt, medan den inre skärmen är skör. Således finns förbättringspotential för framtida Pixel Fold-versioner, som möjligtvis också debuterar i Sverige.