Strax innan midsommar lanserade BankID en ny funktion för digitalt ID. Istället för att bära runt på sitt ID-kort kan användare skapa en digital kopia med hjälp av antingen pass eller nationellt ID och legitimera sig med hjälp av BankID-applikationen i en mobiltelefon.

BankID inför digitalt ID-kort i telefonen

Nu framgår att succén hittills uteblivit. För att räknas som "styrkt och tillförlitlig identifiering" måste QR-koden scannas, vilket kräver att den som utför legitimeringen är ansluten till BankID och nyttjar deras gränssnitt. Varken Systembolaget eller Postnord är anslutna och det digitala ID-kortet godkänns därmed inte för att exempelvis hämta ut paket.

Postnord har sedan flera år tillbaka BankID i sin applikation, som gör det möjligt att legitimera sig med det vid pakethämtning. Till TT meddelar Postnords presschef Anders Porelius att det digitala ID-kortet ska godkännas inom kort, men att de just nu håller på med en "teknisk etablering".

Systembolaget är inte riktigt lika spiksäkra, men undersöker möjligheten. På sin webbsida skriver de att de "såklart behöver följa med i utvecklingen" men att det är viktigt att först säkerställa att de kan efterleva sina försäljningsregler.

Har du skaffat digitalt ID-kort? Om ja, har du haft någon nytta av det?