Under den pågående rättegången mellan Microsoft och amerikanska konkurrensmyndigheten FTC har en intern presentation från Microsoft offentliggjorts. Den är ett år gammal och innehåller en rad intressanta detaljer om företaget framtida planer, rapporterar The Verge.

En sådan detalj rör Windows och Microsofts ökande intresse för att placera så mycket som möjligt i molnet. År 2021 lanserade företaget molntjänsten Windows 365, som strömmar en hel Windows-installation från en dator i molnet till vilken enhet som helst. Den tjänsten gäller idag enbart företag, men den offentliggjorda presentationen visar att målet är att vem som helst ska kunna ha en helt molnbaserad PC.

Redan förra sommaren presenterade Microsoft en kommande nyhet i Windows 11 som ska baka in Windows 365-tjänsten i något som kallas Windows 365 Boot. Det går ut på att datorn startar direkt till en molndator, istället för det lokala operativsystemet, och är därmed en god bit på väg mot det slutgiltiga målet att inte ha någon lokal Windows-installation alls.

Windows 365 är också inbakad i det virtuella skrivbordet för Windows 11 och användare som ansluter till fler än en molndator kan växla mellan dessa precis som de växlar mellan vanliga virtuella skrivbord.

Även om Microsoft ser möjligheter i molnet har företaget inte övergett kraftfulla datorer som kan köra systemet och olika applikationer direkt utan någon molnkoppling. Nästa punkt i presentationen är nämligen ökade investeringar i utvecklingen av systemkretsar.