Med kretsbrist färskt i minnet är intresset för tillverkning på hemmaplan i Europa stort. EU har lockat Intel, som bland annat ska anlägga jättefabriker i tyska Magdeburg. Till hjälp skulle Tyskland skjuta till 6,8 miljarder euro, något som nu bekräftas skruvas upp med 3,2 miljarder till – motsvarande cirka 38 miljarder kronor.

Intel själva satsar över 30 miljarder euro på europeiska anläggningar, varav 17 miljarder är öronmärkta åt anläggningen i Magdeburg. Planen var att sätta spaden i marken redan tidigare i år, men när kostnaderna rusade drog Intel i handbromsen och krävde ökade subventioner. De två parterna ingick nya förhandlingar under helgen, där Tyskland till slut valde att gå processorjätten till mötes.

För bara någon vecka sedan menade Tysklands finansminister att ökningen var omöjlig – Tysklands budget var helt enkelt otillräcklig för Intels nya krav. Trots det skramlades slantarna fram, ett stöd som bland annat möjliggjorts med hjälp av EU:s Chips Act. Enligt den tyske förbundskanslern Olaf Scholz är det Tysklands enskilt största investering i ett utländskt bolag hittills.

sdfdsf.jpg

Megafab-bygget inkluderar bland annat stål motsvarande 5 eiffeltorn.

Med investeringen säkrad ska Intel därmed påbörja bygget i Magdeburg, där kronan på verket blir två megafabs. Anläggningen ska bli en europeisk mittpunkt och inkluderar tillverkning på Intels mer avancerade noder, både för eget bruk och kontraktstillverkning för andra bolag.

Läs mer om Intels fabriksbyggen i Europa: