Som datorentusiast är Nvidia ofta synonymt med Geforce och grafikkort. Trots början i hårdvara är det dock långt från allt det gröna laget pysslar med – mjukvara är lika viktigt, om inte viktigare. På Twitter uppmärksammas ett citat från konferensen Future Computer, där Manuvir Das, chef för enterprise computing på Nvidia, säger att de endast "lägger 20 procent av tiden på hårdvara".

Das fokuserar främst på datacenter och företagsinriktade produkter, men mjukvarufokus är stort även på konsumentsidan. Med de senaste grafikkortslanseringarna satsar Nvidia ordentligt på DLSS. I tredje version gick det därtill från mer renodlad uppskalningsteknik till en mjukvarusvit som inkluderar latensfokuserade Reflex och interpolering. Vid sidan av det rullar konsumentorienterade verktyg som Broadcast och Video Super Resolution, men även professionella program som Remix för spelmoddande och Omniverse för digitalt samarbete.

Med artificiell intelligens på allas läppar, och Nvidias hårdvara som bland den bäst lämpade för det, menar Das att 80 procent är mjukvaruutveckling. De kraftfulla beräkningsklustren DGX är en del i det, men hårdvaran måste lira med AI-kundernas tänkta användningsområden. Han förklarar att de konstant arbetar med sina algoritmer och att förstå vad hårdvaran faktiskt kan, eller inte kan, göra. Artificiell intelligens menar han är ett "full-stack-problem" som kräver involvering från alla sidor.