Det senaste halvåret har Chat GPT visat på styrkan hos artificiell intelligens (AI). Verktyget kan bland annat fungera som bollplank för allehanda uppgifter, där den i likhet med människor kan koka ihop slutsatser baserade på presenterad information. Just detta nyttjas av forskare vid Cornell University, som skapar ett digitalt samhälle befolkat av 25 Chat GPT-bottar som interagerar.

Youtube-kanalen Twominutepapers går igenom projektets upplägg och slutsatser i videoform. Som grund för testet är ett enkelt spel som inspirerats av The Sims, där de 25 spelarna lever vanliga liv: De sover, vaknar, lagar mat, talar med varandra och planerar aktiviteter. Genom sådana interaktioner formas åsikter, insikter och relationer, som karaktärerna reflekterar över och lägger på minnet till efterföljande dagar.

ChatGPT 2.jpg

I rapporten visas hur en AI-spelare reflekterar över dagens intryck för att dra slutsatser.

ChatGPT 1.jpg

Morgonen för en av AI-spelarna består av frukost, dusch och ett snack med familjen, innan jobbet börjar.

För att utvärdera hur trovärdigt det AI-styrda samhället är, jämförs det med människor som intar samma roll. Forskarna menar att AI-systemet är mer övertygande än när människor besvarar frågor baserat på samma material. I rapporten påvisas även hur systemets observationer, minne och reflektioner bidrar till en mer trovärdig simulering. Forskarna belyser dock att AI-varianten inte är felfri och exempelvis ignorerar butikernas öppettider eller hälsar formellt på familjemedlemmar, vilket kan sänka trovärdigheten över tid.

Att skapa ett spel där AI pratar med AI är visserligen synonymt med att ta udden av allt som är roligt, men forskarna understryker hur ett trovärdigt system kan användas för att exempelvis simulera verkliga användare. Det kan komma väl till pass i sammanhang som kräver användartester, men också för att förstärka interaktiva upplevelser som spel eller forum.