Den amerikanska ideella organisationen US Public Interest Research Group (PIRG), som driver påverkansarbete i frågor om konsumentskydd, folkhälsa och transporter, skriver i en ny rapport att Chromebook-datorer inte tycks vara byggda för att hålla under en längre tid.

Chromebook-datorer har blivit ett populärt alternativ till Windows- och Mac OS-baserade bärbara datorer, bland annat i skolvärlden. I samband med covid-19-pandemins första år såldes 31 miljoner Chromebook världen över. Många köptes av just skolor som nu, tre år senare, observerat hur flera av de bärbara datorerna inte längre går att använda, något som både leder till stora mängder elektronikskrot och extrakostnader för skolorna.

Enligt US Public Interest Group tycks det stora bortfallet av datorer bero på flera saker. Dels är det ovanligt att Chromebook-tillverkare säljer reservdelar till sina datorer eller stödjer reparationer på olika sätt. Dels har de bärbara datorerna inbyggda “dödsdatum” när deras mjukvarustöd upphör. Flera av datorernas designval ska även göra dem svårare att både återanvända och reparera.

US Public Interest Group skriver att Google bör göra något åt det hela genom att utöka mjukvarustödet för Chromebook. Tillverkare som HP, Acer och Asus uppmanas också se till att reservdelar finns tillgängliga och att deras hårdvara är mer reparationsvänlig. Tilläggas kan dock att Google under fjolåret började pytsa ut instruktioner för reparation för ett fåtal produkter.

I en kommentar till Ars Technica säger Google att de fortsätter uppdatera systemen till det att hårdvarubegränsningar gör det "extremt svårt" att bidra med uppdateringar. Företaget säger att de också arbetar med sina hårdvarutillverkare för att i högre grad bygga enheter med återvunna och certifierade material, som är enklare att reparera.