När Nvidia lanserade Geforce RTX 4000-serien kommunicerades riktpriser på 1 599 USD respektive 1 959 euro, något som i Sverige översattes 21 990 kronor inklusive moms. Det gäller främst Nvidias Founders Edition-märkta grafikkort, som fram till för ungefär två veckor sedan inte gick att köpa i Sverige.

Medan Norden sedan början av mars har möjlighet att köpa FE-kort genom Nvidia står andra länder i Europa utan. Med det sagt har de precis som Sverige dedikerade sidor på Nvidias webbsida där återförsäljare och riktpris går att finna. Nu ser Nvidia ut att sänka priset i flera länder, men Sverige är inte ett av dem.

Prissänkningen rör främst länder med riktpris i euro. På bland annat tyska sidan noterar Cowcotland att senaste tidens pris på 1 859 euro sjunker ned till 1 819 euro, vilket ger en total minskning på 7 procent från lanseringspriset på 1 959 euro. För den svenska sidan syns istället en liten ökning. När Nvidia slog upp portarna till webbshoppen den 2 mars låg priset på 21 290 kronor, något som nu ökat till 21 690 kronor.

priser nvidia.jpg

Detsamma gäller RTX 4080, som sedan samma datum ökat från 15 790 till 15 990 kronor. Det bör dock noteras att små prisjusteringar inte är ovanligt. Det sker bland annat för att kompensera för när valutakurser förändras och är en möjlig förklaring till de senaste förändringarna. Kanske än mer intressant är att partnertillverkarnas modeller ser ut att vara på väg ned.

Vid en snabb titt på prishistoriken för flera modeller från bland annat Asus, Gigabyte och MSI går det att skönja viss nedgång sedan årsskiftet. Bland annat har vissa varianter av RTX 4090 letat sig tillbaka till lanseringspriset 21 990 kronor och flera RTX 4080 från partner går att finna till samma eller något lägre pris än Founders Edition-modellen. Med Geforce RTX 4070 väntandes i april bäddar det för fortsatt intressant prisutveckling under vårens gång.