Playstation 5 släpptes i slutet av 2020 och på grund av komponentbrist blev det snabbt väldigt svårt att få tag på den nya konsolen. Från släppdagen stod butikshyllorna ständigt tomma och när försäljare fick in ett fåtal konsoler såldes de slut på nolltid. Det senaste året har komponentläget börjat se ljusare ut och Sony har påpekat att konsolen kommer bli lättare att få tag på och baserat på nya säljsiffror verkar kunder tagit tillfället i akt och köpt spelkonsolen.

De nya siffrorna kommer från Gamesindustry.biz som skriver att Playstation 5-försäljningen i Europa under januari har ökat med 202 procent jämfört med samma period året innan. Mer specifikt har det sålts strax över 600 000 enheter under januari månad i Europa, med Tyskland exkluderat. Den stora procentuella ökningen beror dock mer på att spelkonsolen var förhållandevis svårtillgänglig i januari förra året, men oavsett är det ett imponerande uppsving.

Jämfört med konkurrenternas spelkonsolsförsäljning sticker Playstation 5-siffrorna ut ytterligare. Nintendo Switch-försäljningen gick upp 11 procent i Europa under förra månaden och försäljningen av Xbox Series X och S gick ned 34 procent. Varför Xbox-försäljningen inte går lika bra kan bland annat handla om avsaknaden av förstahandstitlar från Xbox Game Studios.

Huruvida trenden fortsätter återstår att se. Den våg av konsoler som rullat in på sistone lär stilla hungern på marknaden och försäljningen lär plana ut inom kort. Vad som skulle ge ett ytterligare uppsving är släpp av en Pro-version av Playstation 5, men för tillfället lär vara Sony nöjda med att förse Playstation 5-spekulanter med enheter efter lång väntan.

Har du haft svårt att köpa Playstation 5?