Det råder inte längre riktigt lika skriande brist på kretsar som för bara något år sedan. Situationen lyckades dock väcka både USA och EU för att beroendet är stort och balansen bräcklig. I stora satsningar har tillverkare lockats med subventioner för att förlägga verksamheten inom EU, något bland annat Intel nappat på.

Intels storsatsning inkluderar 17 fabriker i tyska staden Magdeburg. Planen var att sätta spaden i marken tidigt 2023, men till följd av att kostnadskalkylen visade sig bli högre än väntat, från 17 miljarder till 20 miljarder euro, sköts det upp. Då hade Intel lovats 6,8 miljarder euro i subventioner, en nivå de nu inte anser vara tillräcklig.

Enligt tyska Handelsblatt kräver Intel att subventionen ökas till 10 miljarder euro, motsvarande cirka 114 miljarder kronor. Skälen uppges vara ungefär samma som när projektet fick skjutas upp innan årsskiftet – det vill säga dalande efterfrågan på halvledare, nya geopolitiska utmaningar och ökade kostnader.

sdfdsf.jpg

Även med ökade kostnader skulle det innebära att tyska staten bekostar minst hälften av den utlovade fabriken. Det bör dock noteras Magdeburg enligt originalplanen ska bli hemstad åt två jättefabriker, så kallade megafabs, och i gengäld för ökad subvention uppges Intel kunna satsa på att tillverka kretsar med mer avancerade tillverkningstekniker än ursprungligen planerat.

Varken Intel eller lokala myndigheter har valt att kommentera uppgifterna. Intels krav kommer kort efter att bolaget redovisat rekordlåga siffror för år 2022, med en förlust om 700 miljoner USD. Stämmer kravet är det är sannolikt att bolagets ekonomiska situation spelar in, tillsammans med de ökade kostnader som redovisades redan innan årsskiftet. Huruvida Tyskland i sådant fall öppnar statskassan eller inte får framtiden utvisa.