Med PCI Express 5.0 introducerades även den nya standarden 12VHPWR, där de tidigare strömkontakterna för grafikkort med 8 pinnar kan ersättas med en 16-pinnarsvariant som gör det möjligt att leverera upp till 600 watt per kontakt. Bland de som satsar stort återfinns Nvidia med sin Geforce RTX 4000-serie och nyligen även Intel med Xe-grafik för datacenter.

I samband med Nvidias lansering RTX 4090 hamnade den nya kontaktstandarden i hetluften till följd av att användare rapporterat att grafikkort 16-pinnarskontakten börjat ryka och smälta. Åsikterna gick redan tidigt isär om vad som orsakar problemet och både standarden, adaptrar och användarfel har varit på tapeten. Nu har Youtube-profilen Gamers Nexus satt tänderna i problemet ännu en gång och djupdykt i vad som får adaptern att smälta.

För att utföra testerna har Gamers Nexus först samlat in ett gäng adaptrar genom kanalens tittare. De insamlade exemplaren är både hela och trasiga, från båda de tillverkare Nvidia använder sig av. De har sedan testats i flera av de olika scenarion som beskyllts för att orsaka problemet och med tidigare teorier i åtanke. Det enda som resulterade i smält kontakt var när kontakten inte var korrekt ansluten hela vägen in, samtidigt som kablaget böjdes eller sträcktes kraftigt på ett vis som vinklade kontakten. Detta kunde återskapas med adaptrar från båda tillverkare och att någondera ska vara betydligt säkrare uppges inte stämma.

Testprocessen tog flera veckor och inkluderade att skicka ut adaptrar till ett externt labb specialiserat på felanalys, som skärskådat både material och slitage med bland annat röntgen. Där framkom att vissa adaptrar håller en lägre kvalitet, bland annat sett till slitage på tenn- och nickelpläterade kontaktytor, men att undermålig lödning inte var ett problem varken på de undersökta hela adaptrarna eller de Gamers Nexus lyckats smälta.

gn121.jpg

Med röntgenbilder kunde skräp detekteras i kontakterna. Bildkälla: Gamers Nexus

asdad.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Labbet kunde däremot bekräfta att det finns ett problem med att skräp fastnar i kontakten, antingen vid tillverkningsprocessen eller om användare utsätter kontakterna för felaktig hantering. Det kan orsaka slitage på kontaktytorna när kontakten sätts in och tas ut och det är möjligt, om än ovanligt, att detta bidrar i fall som slutat i härdsmälta.

With the help of our audience sending in a few failed cables, we were able to reach 3 firm conclusions (or, really, 2+1) of causes for failures of these adapter cables (and unadapted ones, too). Of course, there may be even more reasons, but we believe these 3 to be the primary ones. Between foreign object debris in manufacturing (seems uncommon, but a cause) and user error, we were able to make a few cables melt. On the user error front, remember one key thing: Even if yours doesn't start fully unseated and is only partly unseated, it can work its way loose over time if you move cables around, do some cleanup, move the system, etc. – Gamers Nexus

Trots det landar Gamers Nexus trots i att den mest sannolika förklaringen är användarfel och att kablar inte anslutits korrekt. Slutsatsen är inte helt olik den som presenterades i Jon "Jonny Guru" Gerows numera borttagna artikel – när kontakten inte är fullt ansluten och sedan böjs hamnar kontaktstiften i ett läge som bäddar för fel och okontrollerad värmeutveckling. Likt Corsair-chefen instämmer Gamers Nexus i att kontakterna inte alltid är helt enkla att anslutna, samt att de kan lossna och glida ur med tiden eller exempelvis om datorn fysiskt flyttas.

necus.jpg

Bildkälla: Gamers Nexus

Det påpekas även att det är en hårfin gräns mellan användarfel och designfel. Medan användare har ett ansvar att hantera sina produkter korrekt utefter de instruktioner som finns tillgängliga kan en hög felfrekvens indikera att designen är bristfällig. För närvarandet tyder data Gamers Nexus samlat in på att felfrekvensen är låg och att endast runt 0,1 procent stött på problemet.

Konstant kontrollerande av kablaget kan ironiskt nog öka risken för att råka ut för en smältande kontakt. Att upprepat ansluta adaptern på nytt för att undvika fel kan istället introducera det skräp och slitage som i vissa fall bidrar till problemet. Därtill upprepas den tidiga rekommendationen om att inte kraftigt böja kablaget. Följs den rekommendationen och kabeln ansluts ordentligt och noga kontrolleras för att se att kontakten verkligen anslutits hela vägen in ska användare inte behöva oroa sig.