Inledning och sammanfattning

TV som skärm till datorn är inget nytt. Här finns flera anledningar till att välja TV:n framför den traditionella bildskärmen. Proceduren är samma oavsett om det är att tillfälligt koppla upp datorn i vardagsrummet för att spela, till att faktiskt ha TV:n som den permanenta huvudskärmen. Det senare har blivit allt mer aktuellt för dig som söker en stor skärm där du prioriterar bildkvalitet och upplevelse.

Samsung_PC_gaming_TV.jpg

För 2022 har Samsung Tre Gaming-TV-modeller från toppklassen vilka klarar 4K/144 Hz. Övriga modeller från 2021 och 2022 ned till Q7-serien (55 tum och större) klarar 4K/120.

Den globala försäljningen för TV-apparater går långt över 100 miljoner enheter om året och är en gigantisk marknad. En viktig faktor som driver utvecklingen av TV-apparater är högre kvalitet och större storlek till lägre pris. Traditionella bildskärmar i typiska skrivbordsstorlekar har istället prioriterat främst lägre priser för samma prestanda. Bildkvaliteten i stort ligger still eller rent av sjunker.

TV-apparaterna i den bättre klassen erbjuder för 2021 och 2022 funktioner som 120 Hz i 4K, certifierad VRR/adaptiv synk och spelinriktade funktioner likt låg latens. Då med en bildkvalitet som kanske inte ens finns hos bildskärmar och till ett pris som är lägre än en spelskärm med snarlika specifikationer. Särskilt när det handlar om HDR.

Stort chassi eller stor bild?

Man brukar skämta att den som spelar på konsol betalar 5 000 kronor för en Xbox eller Playstation vilket ger medelmåttig grafikprestanda, och istället njuter av högsta bildkvalitet på en stor TV för 25 000 kronor. PC-ägaren är istället tvärtom och för 25 000 kronor i stort chassi kör högsta möjliga grafikprestanda på en liten och medelmåttig skärm för 5 000 kronor.

Bakgrunden bakom denna och kommande artiklar är att det är allt fler som vill använda en TV för just den storlek de har, den bildkvalitet TV:n erbjuder och den prislapp de får när det är så pass enorma volymer. För det finns en distinkt nackdel med en TV som bildskärm och det är att TV-apparater fungerar som multiverktyg. Allt ska finnas under samma skal och det gör dem rätt röriga och komplexa. Tillverkarna är dessutom röriga på olika sätt.

Samsung TV bra som skärm men rörig och bökig

Först ut är Samsung och guiden är relevant för dig som redan har en aktuell Samsung-modell men också av värde för dig som funderar på att använda Samsungs TV som en bildskärm. Produkterna har flera fördelar för att användas med PC och för spelande samtidigt som de också har distinkta nackdelar.

Samsung_PC_fjarr_extra.jpg

2022 års fjärrkontroll

Också värt att förklara eftersom frågan brukar komma: Samsung tillverkar förstås en stor mängd traditionella bildskärmar och spelskärmar, inklusive spelskärmar i TV-storlek, till exempel Odyssey-serien. Samsungs skärmar och TV-apparatar tillverkas dock av två helt olika avdelningar inom företaget där det kan verka som att det är vattentäta skott däremellan. Vilket det förmodligen också är. Samsungs bildskärmar är i praktiskt handhavande helt annorlunda från deras TV och det är inte mycket som överlappar.

Några snabba om Samsungs TV som bildskärm:

  • Q7-serien och uppåt klarar 4K/120 Hz över HDMI (40 Gbps) över fyra HDMI-anslutningar på 2022-modeller och en enda 4K/120-HDMI på 2021-modeller – förutom QN-modellerna med One Connect-box.

  • Q6-serien och enklare kör 60 Hz-paneler.

  • 55 tum och större som gäller för att få 120 Hz-panel hos Samsungs modeller. Undantag för 2022 är QN90B i 43- och 50 tum vilka också klarar 144 Hz.

  • 2022-modellerna QN95B, QN900B (8K) samt ovan nämnda QN90B klarar 4K/144 Hz. Övriga har 120 Hz som gräns.

  • Eftersom 144 Hz-kapacitet verkar baseras på egenskaper från paneltillverkarens CSOT:s paneler som är av VA-typ. Därför är det rimligt att anta att de 2022-modeller som har 144 Hz-kapacitet också använder just VA-panel.

  • Övriga Samsung-utbudet blandar VA- och IPS-teknik hej vilt.

  • Fungerande VRR-funktion för spel. Certifierad för AMD Freesync. Ej certifierad för G-Sync. VRR fungerar dock fortfarande fullt normalt med Nvidia-kort.

  • PC-läget och spelläget ger full färgupplösning.

Nackdelar med Samsungs TV som bildskärm:

  • Höga flimmernivåer (120 Hz PWM) hos flera Samsungmodeller där flimret avtar betydligt ifall du kör VRR aktiverat.

  • Rörigt handhavande, vilket också gäller de flesta andra TV-tillverkare.

  • Samsungs TV har en tendens att spontant själv aktivera och stänga av funktioner.

Mer detaljer om Samsungs utbud för 2021 finns i TV-guiden. För 2022 finns mer detaljer i den kommande 2022-guiden som publiceras i början av november.