Sonys spelkonsol Playstation 5 har varit rätt svår att få tag på sedan släppet för snart två år sedan. Detta har lett till att så kallade scalpers krängt enheter via diverse kanaler till överpris. Nu har det blivit lättare att få tag på Playstation 5 via vanliga elektronikbutiker, men Sony har nu meddelat att prislappen kan komma att höjas hos återförsäljare.

I ett inlägg på Playstation-bloggen skrivs det att Sonys rekommenderade pris på konsolen höjs med 50 euro. Detta betyder att europriset för vanliga versionen av Playstation 5 ligger på 550 euro medan den digitala varianten kostar 450 euro. Sony skriver att prishöjningen beror på det rådande ekonomiska läget i världen, vilket lett till inflation. Prishöjningen sker i Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Stillahavsområdet, Sydamerika samt Kanada. I USA kommer priset vara detsamma som tidigare.

På grund av ökade inköpskostnader så är vi tyvärr tvungna att följa prisutvecklingen... Vi kan bara försäkra er om att vi inte är intresserade av att ta ut 500:- "extra" från våra kunder, utan vi strävar självklart efter att hålla ett så rättvist pris som möjligt på en eftertraktad produkt. – Webhallen via Facebook

Återförsäljare har i vanlig ordning möjlighet att sätta valfritt pris på enheterna, men prishöjning väntas ske även hos svenska återförsäljare inom kort. Viss prisändring har dock redan skett på grund av högre inköpspriser. Webhallen och Komplett har kommenterat detta och säger att korrigering behövts göras för att inte göra en förlust vid försäljning, men samtidigt finns ingen vilja att ta ett för högt pris för produkterna.

Specifikt hur prisbilden Playstation 5 kommer se ut hos återförsäljare återstår att se. Nuvarande priset ligger på 6 000 kronor för skivläsarförsedda PS5, medan digitala varianten kostar 5 000 kronor. I och med att Sonys prishöjning ligger på 50 euro antas det att även det svenska priset kommer höjas med motsvarande summa, det vill säga cirka 500 kronor.