Idag betalar vi en extra summa varje gång vi köper en pryl med någon form av intern lagring, oavsett om det handlar om datorer, spelkonsoler, mobiler eller annat. Anledningen till detta är privatkopieringsersättningen som implementerades under 80-talet för att gynna musiker och artister som förlorade intäkter på grund av att folk kopierade deras alster till kassettband.

Mediekonsumtionen ser lite annorlunda ut idag och det är troligtvis betydligt färre som privatkopierar, men nu i helgen ska vi prata om just detta. Privatkopierar du hemma? Och i så fall: Varför gör du det? Har du några tips på varför man ska privatkopiera mer? Eller möjligtvis mer sällan? Eller streamar du all media du konsumerar nu för tiden?

OBS: Privatkopiering och piratkopiering är två olika saker.

Privatkopiering syftar till att man exempelvis rippar en låt från sin köpta CD-skiva till MP3. Att däremot vidaredistribuera denna MP3:a på ett fildelningsnätverk är ett fall av piratkopiering. Det vi uppmanar till diskussion kring är PRIVATkopiering, inte PIRATkopiering.

Diskussioner kring piratkopiering är reglerat i SweClockers forum:

Klicka för mer information

Piratkopiering
Det är inte tillåtet att sprida länkar till piratkopior. Det är inte heller tillåtet att diskutera hur man kringgår kopieringsskydd eller olovligen kopierar upphovsrättsskyddade verk.

All antydan till innehav av piratkopierat material är förbjuden.

Trots att det kan vara lagligt att göra privata kopior är diskussioner om detta inte tillåtet. Svensk och internationell lagstiftning är svårtolkad och föränderlig och eftersom forumets moderatorer inte är jurister som kan bedöma varje enskilt fall är samtliga diskussioner av denna typ förbjudna. För mer information om § 7, se FAQ.

Visa mer