Det rapporteras om att missnöjet över TSMC pyr hos AMD. Anledningen är den skrala tillgången på kretsar, där TSMC är ensam leverantör av alla AMD:s moderna processorer och grafikkretsar. Av den anledningen uppges AMD rikta blicken mot världens näst största kontraktstillverkare, Samsung, som också är TSMC:s huvudrival.

När EETimes skriver om Samsungs kommande 3-nanometersteknik med nya transistortypen Gate-All-Around (GAA) nämns också att AMD är igång med tillverkning hos Samsung. I förbifarten talas det om att AMD för första gången tillverkar grafikkretsar hos elektronikjätten, vars 4-nanometersteknik ligger till grund för samarbetet.

Efter att Globalfoundries kastade in handduken med 7 nanometer gick AMD över till att tillverka hos TSMC, vars 7-nanometersteknik används för Ryzen-processorer och kretsar för Radeon-grafikkort. Att AMD lagt alla ägg i en korg har blivit uppenbart i samband med pandemin som kraftigt förvärrade en redan pågående kretsbrist.

Hur omfattande samarbetet med Samsung blir är det svårt att sia om, men med erfarenheterna från de senaste två åren i bagaget är det inte orimligt att AMD vill risksprida med två leverantörer. Möjligt är således att AMD tillverkar processorer och grafikkort i högre segment hos den ena, medan resterande produkter går till den andra tillverkaren.

Nästa stora kliv för AMD efter 7 nanometer är 5 nanometer och även här pekar det mesta mot att TSMC står för tillverkningen. Att AMD tillverkar hos Samsung på dess 4 nanometer kan därför ses som en indikation på just riskspridning, men även ett första steg mot ett närmare samarbete. Det har tidigare rapporterats om att AMD planerar använda Samsungs 3-nanometersteknik för tillverkning.

Läs mer om AMD och Samsung: