I slutet av år 2021 avtäckte LG nästa generations OLED-panel med tillägget EX, som är en förkortning av Evolution Experience. Paradnumret för OLED EX är bättre färger och inte minst högre ljusstyrka, där det senare ofta anses vara den stora nackdelen jämfört med LCD-paneler. Nu avtäcker en av LG:s klienter den första TV-apparaten med paneltypen.

OLED807-OLED837-LFT.jpg
OLED807-OLED837-L.jpg

Det är Philips som lanserar TV-apparaten OLED807, vilken nyttjar LG:s största tillgängliga OLED EX-panel med diagonalmåttet 77 tum. LG själva talar om att OLED EX ger upp emot 30 procent högre ljusstyrka än tidigare OLED-modeller som i regel toppar kring 500 till 600 nits. Detta kan dock även jämföras med allehanda LCD-varianter som klarar 1 000 nits eller högre.

Exakt hur stora avancemang LG gjort med OLED EX, och helt sonika Philips nya OLED807, inom ljusstyrka är det ännu svårt att svara på. När LG avtäckte paneltypen jämfördes ljusstyrkan mot "konventionell" OLED och inte bolagets egna Evo-paneler, vilka redan är runt 20 procent ljusstarkare än vad som beskrivs som just konventionell OLED.

Philips OLED807 har än tunnare skärmramar än tidigare TV-modeller från företag och givetvis ryms Ambilight bakom dessa. Ambilight är en teknik där LED-belysning placeras runt TV:s kanter och som justerar såväl färg som ljusstyrka efter vad som visas på skärmen. Gällande tjockleken på ramen framgår inga exakta mått, men LG själva har talat om 4 millimeter istället för 6 millimeter hos tidigare OLED-paneler.

Som brukligt med en modern OLED-panel handlar det om 4K UHD-upplösning (3 840 × 2 160 pixlar) med en uppdateringsfrekvens om 120 Hz. Till detta hör också stöd för Variable Refresh Rate (VRR) genom AMD Freesync och Nvidia G-Sync, med vilka OLED807 kan verka inom frekvensspannet 48–120 Hz. TV:n har också stöd för HDMI 2.1 med en bandbredd om 48 Gbps.

Avslutningsvis talar Philips om om en ny AI-processor, som ska förbättra TV-apparatens förmåga att justera ljusstyrka, färger och gamma baserat på ljus i omgivningen. Philips OLED807 lanseras i Europa senare under våren, exakt när och till vilket pris framgår inte.

Källa: Ars Technica