Det blev glada jubelrop när kultklassikern Dune från 1984 skulle nyfilmatiseras. Till skillnad från den första blev den nya väl mottagen av kritiker och under nästa år påbörjas inspelningen av nästa del kallad Part 2, som täcker andra halvan av Frank Herberts bok vid samma namn. Nu står det också klart att Dune får ett spel i ny tappning.

Speltiteln heter Dune: Spice Wars och ingår i genren 4X – explore, expand, exploit, exterminate – likt exempelvis Civilization. Namnet anspelar på den i Dune-universumet psykedeliska drogen Melange, ofta kallad "Spice", som förlänger brukarens livslängd, utökar medvetandet, ger vissa förutseende och möjliggör för interstellära resor.

Som spelare är du medlem i en av fyra fraktioner, varav de två idag kända självfallet är House Atreides och House Harkonnen, för att kriga om herravälde över Arrakis och drogen Spice. Enligt The Verge som fått ta del av spelets FAQ ska det baseras mer på boken än den senaste filmen, men tillägger att det ska finnas "vissa likheter".

Bakom Dune: Spice Wars är utvecklaren Shiro Games, utvecklaren bakom strategispelet Northgard, och spelet släpps i Early Access på Steam under år 2022. Inledningsvis ska det enbart finnas ett enspelarläge, en handling med kampanj och ett flerspelarläge släpps först senare.

Spelade du originalet Frank Herbert's Dune när det begav sig?