Med över sex år på nacken anser Microsoft att det är dags att börja fasa ut Windows 10, som sedan lanseringen år 2015 flera gånger årligen uppdaterats. Efterföljaren Windows 11 står för dörren och introducerar bland annat en ny design och inbyggt stöd för Android-applikationer. Ett omdiskuterat område är operativsystemets större fokus på säkerhet, där systemets processor måste vara relativt ny och finnas med på Microsofts omfattande listor.

I grova drag handlar det om AMD:s Ryzen 2000-serie och framåt, medan det på Intel-sidan handlar om Core 8000-serien eller senare, med undantag från HEDT-plattformen där även Core 7000-processorerna kvalar in. Gemensamt är dock att datorn måste vara utrustad med en Trusted Platform Module 2.0 (TPM 2.0), vilket finns inbyggt i de kompatibla processorerna. Att hitta dit är lite klurigt, men med hjälp av några generella instruktioner och SweClockers kompetenta forum ska det lösa sig.

Håll denna guide öppen på en separat enhet, eftersom omstart av datorn och en tur till BIOS/UEFI är obligatoriska moment.

1. Undersök om datorn stödjer Windows 11

Det finns flera sätt att undersöka om din dator uppfyller kraven, där den enklaste metoden är att ladda hem programmet Datorhälsokontroll. Microsoft tillhandahåller en nedladdningslänk till programmet långt ned på Windows 11-webbplatsen. Med programmet installerat finns valet att kontrollera stöd för Windows 11. Resultatet är antingen grönt ljus, eller någon form av problem.

► Direktlänk för nedladdning av Datorhälsokontroll: https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp

Datorhälsokontroll NOTOK.png

2. Titta närmare på TPM 2.0-modulen

tpmmsc.PNG

Om processorn finns med på Microsofts listor för Intel- eller AMD-processor kan ovanstående steg hoppas över. Det finns nämligen alternativa sätt att kika på om TPM 2.0-modulen är aktiverad eller ej. Kör startas genom tangentkombinationen Win + R och med texten tpm.msc öppnas fönstret för TPM-hantering.

TPM missing 1.PNG

Med en inaktiverad TPM 2.0-modul krävs en tur till BIOS/UEFI, medan en aktiverad modul innebär att det bara är att hoppa på uppdateringen när den väl blir tillgänglig. Just vägen till att aktivera den inbyggda TPM 2.0-modulen ser olika ut beroende på moderkort och processortillverkare.

3. Äntra BIOS/UEFI

Microsoft tipsar om att det går att ta en genväg till BIOS/UEFI vid omstart av Windows, en genväg som eliminerar det annars obligatoriska momentet som handlar om att vid uppstart identifiera rätt funktionsknapp att trycka på. Genvägen går via en sökning efter Inställningar, varifrån du klickar Uppdatering och säkerhet och därefter Återställning. På denna sida finns alternativet Avancerad start med knappen Starta om nu. Klicka på knappen och välj därefter Felsök, Avancerade alternativ och slutligen UEFI-inställningar.

Genväg till omstart.PNG

4. Aktivera TPM 2.0-modulen

I detta steg är tillvägagångssättet som nämnt i allra högsta grad individuellt, men i manualen till moderkortet eller datorn brukar tillverkaren tillhandahålla viss vägledning. Det är även här SweClockers kunniga forummedlemmar kan assistera.

1D6F5901-88E5-42C6-A38C-9CE0FD4E4489.jpeg

Under fliken "Security" gömmer Asrock TPM-aktiveringen, i alla fall för undertecknad med Core i5-10400 och Asrock H470M-ITX/ac

5. Verifiera att aktiveringen fungerat

Genom att återupprepa det steg 1 eller 2 är det en smal sak att dubbelkolla så att ändringen ägt rum. Med Datorhälsokontroll förklarar resultatrutan att Windows 11 stöds, medan menyn för TPM-enheter visar information om den aktiverade enheten.

Datorhälsokontroll OK.png
TPM aktiverat.PNG

Hoppa in i kommentarstråden och dela med dig av dina tips, fråga om hjälp eller guida andra Windows 11-sugna medlemmar. Vidare diskussion pågår också i andra delar av forumet, där exempelvis erfarna användare i Insider-programmet sedan avtäckandet delat sina tankar.