Kompakta datorchassin är idag vardagsmat även för den som bygger själv och med kraftfulla komponenter. Så var dock inte fallet för ett decennium sedan, men 2012 vågade sig chassitillverkaren ut på Mini ITX-marknaden med produkten Prodigy, ett viktigt bidrag för att få fart på det mindre komponentformatet. Ställt mot Silverstones samtida Mini ITX-chassi ansågs dock Prodigy vara för stort, varför bolaget till år 2013 släppte Prodigy M – samma chassi med nytt inre och plats för Micro ATX-moderkort.

Nostalgiläs testet av den utmärkta produkten Prodigy M

Prodigy M utmärker sig genom gedigna handtag för enkel transport och för den inverterade layouten på insidan, som kort och gott innebär att moderkortet är monterat uppochned. Nu tar Bitfenix den klassiska Mini ITX- och Micro ATX-lådan till år 2021, bland annat genom att slopa platsen för optisk läsare och lägga tonvikt vid härdad glassida, perforerad front och modulära inslag. Kvar finns handtagen och yttermåtten 250 × 404 × 359 millimeter, för volym om drygt 36 liter.

Chassit kommer i två utföranden, med extra fläktar och ljus som paradnummer hos Prodigy M 2022 ARGB. Belysningen återfinns i två medföljande ljusslingor samt hos de tre förmonterade 120 mm-fläktarna; en huserar i bakkant och två i botten. I chassits tak finns dubbla platser för 120- eller 140 mm-fläktar, alternativt radiator med motsvarande storlek. Bakom den perforerade fronten finns utrymme för en 120- eller två 60 mm-fläktar och en RGB-fri fläkt av av senare typ finns monterad ur kartong. Chassit utan ARGB-ändelse levereras endast med en 60- och en 120 mm-fläkt.

Prodigy M3.jpg
Prodigy M 2.jpg
Prodigy M 1.jpg
Prodigy M 4.jpg

Med det breda formatet bjuder Prodigy M-återkomsten på stöd för processorkylare på höga 190 mm. Nätdelen tar plats i framkant och upp till 220 mm långa varianter får plats, men chassitillverkaren rekommenderar att stanna på 180 mm. Grafikkortet kan anslutas direkt till moderkortet och således i toppen av chassit, men det kan även placeras stående vid den härdade glaspanelen. Detta kräver att delar av chassits bakstycke flyttas, samt en PCI Express-förlängare. Oavsett placering specificeras maximal längd till 339 mm.

För den som hoppar över fläktar i datorlådans botten öppnas platser för två 3,5- och lika många 2,5-tumsenheter. Bakom moderkortet finns därtill en plåt med monteringsplatser för två 3,5-tummare och tre lagringsenheter av det mindre slaget. På sidan av lådorna finns lättillgängliga anslutningar i form av dubbla USB 3.2 Gen 1 Type-A (5 Gbps), 3,5 mm-anslutning för ljud samt en USB 3.2 Gen 2 Type-C (10 Gbps). Avslutningsvis kan tilläggas att Prodigy M i uppdaterat utförande kommer i svart och vitt.

Det är i skrivande stund oklart när den nygamla datorlådan trillar ut på marknaden och vad priset blir. Sannolikt kommer föregångarens lanseringspris om 795 kronor inte att räcka till, åtminstone inte för den RGB-gnistrande utgåvan.