Brist på tillverkningskapacitet har gjort att aktörer som TSMC och Samsung kunnat skruva upp sina priser. Förutom att dra nytta av det faktum att efterfrågan vida överstiger tillgången har båda gått ut med massiva investeringar i nya fabriker, varav TSMC planerar använda runt en biljon kronor över de kommande tre åren.

Nu rapporterar Nikkei Asia om att TSMC tar tillfället i akt att chockhöja priserna på kretstillverkning. Under onsdagen meddelade TSMC sina kunder om prisökningar på så mycket som 20 procent, vilket är bolagets högsta höjning i ett svep någonsin. Tidsramen för när ökningen träder i kraft varierar mellan olika kunder, där vissa fick ta del av de nya priserna omedelbart.

Den kraftiga prisjusteringen är bara en i raden av flera. Rapporten pekar på att TSMC och andra tillverkare i Taiwan i snitt ökade sina priser med mer än 10 procent mellan hösten 2020 och våren 2021. I december förra året slopade TSMC volymrabatterna till aktörer som AMD, Apple, Nvidia och Qualcomm, som i egenskap av storkunder fick rabatter på 3 procent på varje kiselplatta (eng. wafer).

Att TSMC höjer priserna har till stor del med de enorma investeringar som planeras över kort tid. Bolagets ledning oroas även över framtida lönsamhet, då det blir dyrare att bygga nya fabriker och tillverka kretsar i länder som USA och Japan istället för att förlägga ytterligare i hemlandet Taiwan. För andra kvartalet år 2021 redovisade TSMC en omsättning på 13,29 miljarder dollar, en ökning med 28 procent på årsbasis, och en vinstmarginal på 36,1 procent.

Läs mer om TSMC och kretsbristen: