Nyligen fyra år fyllda spelkonsolen Nintendo Switch har under hösten varit föremål för flertalet rykten kring kommande hårdvaruuppdatering. Återkommande punkter har varit stöd för högre upplösningar som 4K UHD, bättre batteritid och större skärm.

Nu berättar en källa till Bloomberg att nya Switch beräknas anlända lagom till julhandeln och utrustas med ny systemkrets från Nvidia samt stöd för deras uppskalningsteknik Deep Learning Super Sampling (DLSS). Utöver det ska nya versioner förses med en ny, större OLED-skärm från Samsung.

DLSS använder sig av artificiell intelligens (AI) och Tensor-kärnorna från Nvidias Turing-arkitektur och senare för att skala upp bilder i realtid, i syfte att ge bildkvalitet motsvarande högre upplösningar till lägre prestandaförlust. Med färre beräknade pixlar ges därmed utrymme för högre bildfrekvens, specialeffekter och andra förbättringar.

Dagens Switch baseras på Nvidias Tegra X1, där Nintendo valde att inaktivera fyra av åtta kärnor och vrida ned klockfrekvenserna för det bärbara ändamålet. Tegra X1 var sannolikt en prisvärd lösning för Nintendo, då utveckling av helt nya kretsar är dyrt och inte nödvändigtvis innebär en prestandaökning motsvarande kostnaderna.

I handhållet läge klarar spelkonsolen av upplösningar upp till 1 280 × 720 pixlar och i dockat läge 1 920 × 1 080 pixlar. Med DLSS är klivet upp till högre upplösningar betydligt mer genomförbart då en lägre upplösning skulle kunna skalas upp till önskade 4K UHD, men det kräver hårdvarustöd för att fungera.

Om Nintendo går samma väg som tidigare och väljer en färdig lösning är Nvidias Tegra "Xavier" det troligaste redan tillgängliga alternativet. Det rimmar delvis väl med Bloombergs påstående om "better CPU and increased memory" men framför allt har den integrerad grafik från arkitekturen Volta. Det innebär att hårdvarustöd med Tensor-kärnor finns och åtminstone i teorin möjliggör DLSS.

Det framgår inte om det handlar om en regelrätt ersättare eller en uppgraderad "Switch Pro" som lever sida vid sida med dagens Switch. Något som talar för det senare är en prisökning, vilken Bloombergs analytiker beräknar till uppemot 100 dollar över nuvarande modell. Svenska priser kan då väntas landa på mellan 4 000–4 500 kronor.