The Royal Society for Public Health, RSPH, är en brittisk välgörenhetsorganisation som sträcker sig över flera olika samhällsgrenar med fokus på folkhälsa. I samarbete med lika brittiska Gambling Health Association, GHA, släpper organisationen nu en rapport som avhandlar unga britters spelvanor (PDF) – där det framgår att 23 procent av barn i åldern 11–16 år vid något tillfälle betalat för lootlådor.

Vägen till en drygt 10-procenting andel skuldsatta unga till följd av lootlådor är dock inte spikrak – men hela 15 procent sade sig ha tagit pengar från sina föräldrar utan tillstånd för att spendera dem på lootlådor. Andelen unga som lånat pengar de inte kunnat betala tillbaka i syfte att köpa lootlådor var 9 procent – totalt tre barns spelvanor hade lett till att deras föräldrar tvingats ta ut nya lån på deras boenden för att betala av skulderna.

While this is a small survey of gamers, our research suggests that the drive to play games containing loot boxes is encouraging many to beg, borrow and steal – loot boxes really are the gift that keeps on taking. Aside from the financial cost our latest survey with gamers suggests that the fixation with loot boxes can lead to classic symptoms of addiction including mood swings, problems sleeping, and impacting on their social life. – Duncan Stephenson, RSPH

Rapporten i sig är av en sammanställning av ett flertal fristående undersökningar, men trenden tycks ändå av RSPH och GHA vara tydlig. Barn spenderar pengar de inte har, vilket i extremfallen leder till att hela familjen blir skuldsatt – ofta i spel likt FIFA, en titel med en rekommenderad åldersgräns om tre år. Enligt GHA återfinns lootlådor i hela 70 procent av Steams mest populära spel och i 60 procent av mobilspelen på Google Play Store och Apple App Store.

Vidare menar GHA att 24 procent känner sig beroende av lootlådemekaniken, medan 44 procent av de tillfrågade anser att de leder till ilska och frustration de inte annars upplevt. Hela 79 procent av FIFA-spelarna i rapporten uppgav att lootlådor gjorde spelet sämre, med hänvisning till mängden pengar som behövde spenderas för att få ihop ett bra lag, höga odds på att få bra tillgångar i en lootlåda samt att laget inte kan föras vidare till nästa års speltitel.

Lootlådor beräknas av GHA att stå för cirka 11 till 33 procent av de största spelutgivarnas omsättning – enbart i Storbritannien beräknas de sälja för 700 miljoner pund årligen. Detta till trots rekommenderade Spelmarknadsutredningen nyligen regeringen att lämna de svenska lagarna om hasardspel orörda, trots att regeringen gått ut och hävdat nolltolerans, bland annat genom nedanstående citat i en intervju med Dagens Industri den 28 oktober 2019.

Är det så att ett enda barn i Sverige lockas in i problemspelande på grund av datorspel som riktas till minderåriga är det ett misslyckande, och vi måste visa krafttag här. – Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S)

Möjligen har ännu inte ett enda barn i Sverige lockats in i "problemspelande" – men krafttagen för att förhindra att det händer ser ut att utebli.

Läs mer om lootlådor: