Sponsrat innehåll: Testpilot

AOC logo.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av AOC som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Navigering

  1. Inledning
  2. Specifikationer
  3. Design och funktion
  4. Bild och spelande
  5. Slutsats

Inledning

AOC fortsätter att tillsynes täcka in varenda behov som skulle kunna drömmas upp av en demografiexpert. Deras produktportfölj när det kommer till spelskärmar är nu imponerande stor. Den monitor som jag har haft hemma hos mig i ett par veckor nu heter AOC C32G2ZE och är en 240 Hz skärm på hela 32 tum med upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar.

Den är böjd med radien 1500R och stöder variabel uppdateringsfrekvens i form av AMD Freesync, vilket även stöds av Nvidias grafikkort även om denna modellen inte officiellt är med över listan på garanterad funktionalitet.

AOC-32G2ZE_front_logo_indoor.jpg

Det har blivit ett par gamingskärmar från AOC för min del nu och denna gången så är de två mest intressanta egenskaperna med den här skärmen uppdateringsfrekvensen på 240 Hz och storleken på 32 tum. Jag tycker själv att ju snabbare panel desto bättre, så jag har sett fram emot att testa denna modell.

I vanlig ordning rekommenderar jag att ni klickar er över till Thomas utmärkta bildskärmsguide och ger den lite kärlek då den är en fantastisk källa av information på en förståelig nivå. Den fungerar också som en bra referens för att förklara eventuella förkortningar som jag kan komma att användas mig av. Trevlig läsning!

Om testpiloten:

dinoman_fejs.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Daniel Ördén

  • Användarnamn: @Dinoman

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Älmhult

Daniel är en datorentusiast som byggde sin första dator när han var 14 år gammal för sommarjobbspengarna. I det bygget var en AMD Thunderbird 1400 central, han lyckades överklocka den med hjälp av alla duktiga människor på Sweclockers Forum! Därmed började resan.

Han har hängt med Sweclockers genom åren mer eller mindre aktiv men alltid närvarande och sedan ett antal år tillbaka så är han numera Testpilot som han anser vara en stor ära och ett kul äventyr.

I övrigt arbetar han som produktägare och ansvarar för ett antal interna IT-lösningar på ett multi-nationellt svenskt möbelföretag. Ni finner honom främst i forumet.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

32 tum

Panelteknik

VA

Upplösning

1 920 × 1 080 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

HDR

Nej

Responstid

1 ms MPRT

Max. uppdateringsfrekvens

240 Hz

Bakgrundsbelysning

WLED

Kontrastförhållande (statiskt)

4 000:1

Ljusstyrka (typisk)

300 cd/m²

Pixelstorlek

0,369 mm

Pixeltäthet

~69 ppi

Adaptiv Synkronisering

FreeSync Premium

VRR uppdateringsintervall

48–240 Hz

Kontakter

HDMI 2.0 (×2)
Displayport 1.2 (×1)
Hörlursjack (3,5 mm)

Pris

Modellen erbjuder en unik kombination av storleken 32 tum och en uppdateringsfrekvens på 240 Hz. Vidare är den baserad på VA-teknik och stöder Freesync inom intervallet 48–240 Hz. Den har två stycken HDMI-kontakter och en styck Displayport.

Det utlovas en responstid på 1 millisekund, uppmätt med metodiken Moving Picture Response Time (MPRT). Jag kommer gå in på just denna mätmetodiken och vad det innebär lite längre ned i artikeln.

Jag förutspår att några av er som läser detta förmodligen har hajat till och kanske till och med redan avfärdat skärmen på grund av den till synes låga upplösningen på 1 920 × 1 080 pixlar. Storleken i kombination med upplösningen resulterar i en pixeltäthet om cirka 69 pixlar per tum vilket är väldigt lågt i jämförelse med de flesta produkter på marknaden. Där en skärm på 24 tum ligger på cirka 91 pixlar per tum.

Jag vill dock be om ett öppet sinne. Jag har själv länge befunnit mig i lägret som fnyst åt 1080p i större format än 24 tum och det visar sig att jag i vissa fall får mina tidigare farhågor bekräftade men de kommer också på skam i andra avseenden. Det har sina tydliga fördelar, vilket jag kommer in på längre ned.

Design och funktion

Gällande designen så är det ett starkt igenkännande för mig. Den delar samma designspråk som övriga modeller i AOC:s portfölj, i alla fall de som är riktade direkt mot spelentusiaster. Det är svart med röda detaljer, kantig, och ramen runt själva panelen ser extremt tunn ut när skärmen är avstängd men i vanlig ordning så är detta lite av en synvilla då det löper en 5 mm svart ram runt kanterna, med undantag för nederkanten, när skärmen väl är påslagen.

AOC-32G2ZE_front_indoor.jpg

När det kommer till fotens funktionalitet så är det sparsmakat. Det går att luta skärmen och det är allt, man får ingen rotering eller höjdjustering. Kabelbrunnen återkommer för att undvika att de anslutna kablarna ligger och dräller. Foten är stabil som för tidigare modeller, trots att det är en rätt stor panel. Det finns stöd för VESA-infästning så om mer flexibla inställningsmöjligheter krävs så är det ett tredjepartsstativ som gäller.

AOC-32G2ZE_back_indoor.jpg

Att stilspråket återkommer är på gott och ont. Det är en sober design som jag tror passar in i hos de flesta. Tyvärr återvänder också kontrollerna för OSD:n (On-screen display) där knappsymbolerna är präglade i plasten och beroende på ljusförhållanden är de väldigt svåra att utröna. Detta leder till feltryck titt som tätt. Sen är det grafiska gränssnittet inte särskilt intuitivt. Jag har efter ett antal tester av AOC-skärmar vant mig och kan navigera utan problem, men för den oinsatte är den inget att hänga i julgranen.

AOC-32G2ZE_outdoor_controls.jpg

Stilrent men mycket svårt att se i skumma ljusförhållanden

Bild och spelande

Efter att ha suttit med denna bildskärmen i två veckor, lite knappt, så kan jag konstatera att det är en riktigt blandad upplevelse för mig. Den bygger på VA-tekniken vilket har sina tydliga för- och nackdelar. Färgomfånget är enligt tillverkaren 123 procent av sRGB eller 91 procent av Adobe RGB vilket inte är fy skam. Subjektivt så är det en färgglad och ljusstark skärm (300 cd/m²).

Mitt exemplar har ingen backlight bleed att tala om och den upplevs som väldigt konsekvent över hela skärmytan, förutsatt att du inte tittar för mycket från sidan vilket böjningen av skärmen hjälper till att minimera.

AOC-32G2ZE_curved_indoor.jpg

Den stora ögonbrynshöjaren med denna skärmen är dock dess uppdateringsfrekvens. Hela 240 uppdateringar i sekunden innebär att panelen skickar en förfrågan om att uppdatera bilden cirka var fjärde millisekund. Detta gör att rörelser med muspekaren eller att titta runt inne i ett FPS-spel uppfattas som extremt mjuka och följsamma, förutsatt att grafikkortet också klarar av det.

Enligt uppgift så klarar den av 1 ms MPRT. Tyvärr är detta ett ganska intetsägande mätvärde och det betyder inte att denna panelen konsekvent har förmågan att uppdatera varje individuell pixel i den hastigheten.

240 Hz innebär i praktiken att bildskärmen uppdateras med intervall om 4,16 ms. MPRT eller Moving Picture Response Time är ett mätvärde på upplevd uppdateringshastighet. Rent praktiskt är det inte möjligt för denna skärm att uppdatera en pixel så snabbt som 1 ms, men genom att applicera en stroboskop-effekt, alltså att bildskärmen blinkar av och på med extrem hastighet, kan skärmen i vissa speciella fall upplevas som att den har en uppdateringshastighet närmare 1 ms när den i praktiken är mycket längre. På denna modellen kallas det för MBR och går att slå av och på av användaren.

TFT Central har här en utmärkt genomgång av MPRT på en mer detaljerad nivå.

För att ni inte helt och hållet skall behöva förlita er på mina upplevelser så har jag spelat in ett litet segment så att ni själva skall kunna göra en bedömning. Jag går igenom olika Overdrive-lägen samt deras teknik kallad MBR (Motion Blur Reduction).

Det är tydligt att panelen har riktigt svårt för mörka nyanser och beroende på hur scenen ser ut så blir det mycket eftersläp, till den grad att jag tycker det är distraherande i vissa fall. Ljusare scener fungerar bättre även om det på tunna detaljer kan synas en gloria-effekt med Overdrive-läget på Medium eller Strong. Den snabba uppdateringsfrekvensen gör att eftersläpningarna blir tydligare men tyvärr även vid 144/120 Hz syns det eftersläpningar vid mörka partier och när jag slutligen testar vid 60 Hz så försvinner det mesta av eftersläpningarna, förutom i de allra mörkaste partierna.

Overdrive-funktionen hjälper till något men har förvånansvärt liten påverkan och när den är ställd på det starkaste läget Strong så blir det en motsatt effekt, vilket manifesterar sig som gloria-effekt kring tunna och ljusa objekt, som till exempel grenar på träd. MBR på fullt gör att skärmen förlorar mycket ljusstyrka, vilket är logiskt med tanke på tekniken, men ger inte tillräckligt bra effekt för att jag anser att det är värt kompromissen och jag spelade med Overdrive på Strong majoriteten av tiden på grund av detta.

Slutsats

AOC C32G2ZE är en upplevelse som ger mig blandade känslor. Avstängd och ståendes på skrivbordet ger den ett vårdat intryck. Färgen, kantigheten och små röda detaljer skvallrar den om dess tilltänkta målgrupp. Den saknar helt RGB-belysning vilket troligen är en kostnadsfråga, men för mig är inte det nödvändigtvis något negativt.

Skärmytan på 32 tum är imponerande men eftersom den har en upplösning på 1 920 × 1 080 pixlar blir arbetsytan ändå något begränsad trots sin storlek. Nu är denna modell inte inriktad mot produktivitet så antalet personer som köper den för det ändamålet får nog anses få. Upplösningen är för mig inte så framträdande som jag först hade väntat mig. Det kan dock utrönas på ikoner och annat som inte alltid ser knivskarpt ut men med Windows Cleartype så ser text riktigt bra ut även med den relativt låga pixeltätheten.

AOC-32G2ZE_logo_backside_outdoor.jpg

Fördelen med upplösningen är att det gör spel mer lättdrivna och med tanke på att det är en spelinriktad produkt är det i sammanhanget en stor fördel. Just i spel blir också den relativt låga pixeltätheten också mindre iögonfallande. Så med denna modellen erbjuds storformat men inte nödvändigtvis med resultatet att grafikkortet behöver bytas ut, vilket med eftertanke är en rätt bra sak.

Adderar vi därtill in 240 Hz blir det utan tvekan något av en våt dröm för den prismedvetne storspelaren (ordvits!). Min resa som testpilot har öppnat dörren för höga uppdateringsfrekvenser och nu har jag fått uppleva det snabbaste som finns att tillgå, i alla fall innan 360 Hz-skärmarna kommer.

Känner man då skillnad på 100 Hz och 240 Hz? Det enkla svaret är ja. Jag sitter till vardags på bildskärm som stödjer 100 Hz samt en andra skärm som uppdaterar i 60 Hz. Att installera AOC C32G2ZE och bara starta igång Windows ger en omedelbar skillnad. Den är subtil men ändå påtaglig. Personligen vill ja ha så snabb skärm som möjligt. Jag kan inte få nog helt enkelt, ju snabbare desto bättre känns det.

Givetvis kräver detta en del av din kringutrustning. Till exempel paras detta helst med en spelmus av rätt kaliber, i mitt fall en Logitech G Pro, samt ett grafikkort som klarar av att putta ut bildrutor i snabb takt. Jag har ett Geforce GTX 1080 Ti vilket blev en bra match i de flesta titlar. Bilduppdatering på 200+ FPS är med lite justerade inställningar här och där ofta nåbart.

AOC-32G2ZE_zoomed_logo_indoor.jpg

Tyvärr är uppdateringsfrekvensen också orsaken till att denna produktens stora akilleshäl blir så brutalt framstående. Trots funktioner som Overdrive och stroboskoptekniker är eftersläpen på denna panelen i vissa scener brutala. Det tenderar att bli riktigt smetigt i den mörkare delen av färgspektrat.

Med detta sagt vill jag trycka på att upplevelse av eftersläp också kan vara en högst subjektiv eftersom det är en vanesak i viss mån. Jag har personligen blivit mer uppmärksam på eftersläp efter att jag testade en OLED-skärm, vilket troligen har gjort mig känsligare för detta. Om du inte redan har tittat på min exempelvideo ovan så kan jag starkt rekommendera att du gör det för att bilda dig en egen uppfattning.

AOC:s Overdrive-funktion hjälper förvånansvärt lite och deras MBR-teknologi gör att bildskärmen förlorar väldigt mycket ljusstyrka (även på 100 procent) samtidigt som effekterna inte upplevs av mig som tillräckligt bra. I slutändan föredrar jag att använda skärmen med bra ljusstyrka och Strong-läget på Overdrive.

Summa summarum hade jag förväntat mig en panel som klarade av att hantera den snabba uppdateringsfrekvensen på ett värdigt sätt. Jag förväntar mig inte att den skulle vara helt eliminerad från eftersläp men vad denna skärmen klarar av här är alldeles för undermåligt för min smak. Tyvärr kan jag inte ge AOC:s skärm en rekommendation på grund av det faktumet.

Fördelar

  • Imponerande storlek i 16:9-format

  • 240 Hz uppdateringsfrekvens

Nackdelar

  • Undermålig eftersläpsreducering

  • Onödigt krångligt OSD och svårtydda knappar

Pris vid publicering: 3 990 kronor
Lägsta pris just nu: