Lanseringen av Samsungs första vikbara telefon Galaxy Fold gick onekligen inte riktigt så smärtfritt som företaget önskat sig. En mängd kvalitetsproblem som rapporterades flitigt av både recensenter och kunder ledde till att Samsung fick återkalla den första designen och återlansera en åtgärdad version. Första intrycket har en tendens att sitta i, och med Galaxy Z Fold 2 gör Samsung en nysatsning på flaggskepp av vikbar karaktär.

En vanligt förekommande kritik mot första Galaxy Fold var att den främre skärmen på 4,6 tum dels var för liten, och dels var underligt placerad. Detta åtgärdar Samsung med Z Fold 2 där den främre skärmen sträcker sig över hela telefonens framsida och tar därmed steget upp till storleken 6,2 tum. Skärmen uppdateras i 60 Hz.

06_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg
08_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg
03_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg
01_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg

Den inre skärmen som står för de vikbara egenskaperna är aningen större än fjolårets modell och mäter nu istället in på 7,6 tum. Det handlar om en Dynamic AMOLED-panel av typen Infinity-O, vilket är Samsungs marknadsföringsbegrepp för skärmar med tunna ramar som tillämpar skärmhålskamera. En trevlig uppgradering är att den stora inre skärmen nu uppdateras i 120 Hz vilket dynamiskt kan variera mellan 11 och 120 Hz beroende på användningsområde, vilket förbättrar energieffektiviteten.

Sett till den vikbara skärmen används samma plastmaterial med inslag av glas som används i syskontelefonen Galaxy Z Flip. Här menar Samsung att företaget har gjort skärmlagret tunnare än tidigare och ska nu vara tunnare än ett hårstrå. En annan aspekt som krympts är avståndet mellan de två skärmhalvorna, vilket i sin tur ska minska risken för att dammpartiklar letar sig in i telefonen.

Funktion

Galaxy Z Fold 2

Galaxy Fold

Yttre skärm

6,2 tum Super AMOLED
2 260 × 816 px
60 Hz

4,6 tum Super AMOLED
1 680 × 720 px
60 Hz

Inre skärm

7,6 tum Dynamic AMOLED
2 208 × 1 768 px
120 Hz (adaptiv)
HDR10+

7,3 tum Dynamic AMOLED
2 152 × 1 536 px
60 Hz
HDR10+

Systemkrets

Åttakärnig 64-bitarsprocessor
7 nm

Qualcomm Snapdragon 855
7 nm

Primärminne

12 GB LPDDR5

12 GB LPDDR4

Lagring

256 GB
UFS 3.1

512 GB
UFS 3.0

Trådlösa anslutningar

Wifi 6
5G (Sub-6 GHz, mmWave)
Bluetooth 5.0
UWB

Wifi 6
Bluetooth 5.0

Batteri

4 500 mAh
Snabbladdning 15 W*
Trådlös snabbladdning 15 W*
Omvänd trådlös laddning 4,5 W*

4 380 mAh
Snabbladdning 15 W
Trådlös snabbladdning 15 W
Omvänd trådlös laddning 4,5 W

Främre kamera

Främre skärmen: 10 mpx f/2,2
Inre skärmen: 10 mpx f/2,2

10 mpx (vidvinkel) f/2,2
8 mpx (djupsensor) f/1,9

Bakre kamera

12 mpx (vidvinkel) f/1,8
12 mpx (telefoto) f/2,4
12 mpx (ultravidvinkel) f/2,2

12 mpx (vidvinkel) f/1,5-2,4
12 mpx (telefoto) f/2,4
16 mpx (ultravidvinkel) f/2,2

Storlek

159,2 × 128,2 × 6–6,9 mm (utfälld)
159,2 × 68 × 16,8–13,8 mm (vikt)

160,9 x 117,9 x 6,9 mm (utfälld)
160,9 x 62,9 x 15,5 mm (vikt)

Vikt

282 gram

263 gram

Mjukvara (aktuell)

One UI 2.5
Android 10

One UI 2.1
Android 10

Övrigt

Kapacitiv fingeravtrycksläsare
Samsung Pay
1× eSIM, 1× Nano-SIM

Samsung Pay

Anslutning

USB 3.1 Type-C

USB 3.1 Type-C

Pris

Ca. 22 690 kronor

Ca. 25 000 kronor

* Ej bekräftade uppgifter

Utöver skärmarna riktades en stor del av kritiken mot första Galaxy Fold mot gångjärnet som gör det möjligt att vika telefonens båda halvor. Trots en ingenjörsmässigt lyckad design till det yttre var mekanismen känslig för dammpartiklar och annat bråte som lyckades leta sig in, något som gjordes möjligt av att telefonens design lämnade öppna glipor där dammkorn kunde ta sig in. Med Galaxy Z Fold 2 introduceras den förbättrade lösningen Hideaway hinge.

Som ett direkt resultat av första generationens problem har Samsung bestyckat gångjärnsmekanismen med borstar som ska hålla dammpartiklar ute, en lösning som ärvts från syskonen Galaxy Z Flip. Första Galaxy Fold hade bara tre huvudsakliga lägen i form av ihopvikt, helt utfälld eller ena telefonhalvan uppfälld i 90 graders vinkel i "stående" format. Med Z Fold 2 ärvs återigen en funktion från Z Flip, nämligen att skärmhalvorna kan placeras i fler vinklar i omfånget 75 till 115 grader.

18_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg
19_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg
21_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg
22_galaxyzfold2_lifestyle_image.jpg

Sett till systemkretsen anger Samsung en "åttakärnig 64-bitarsprocessor på 7 nm", vilket antyder att det återigen handlar om regionsbaserad krets där europeiska länder får bolagets egna kritiserade Exynos-variant. Primärminnet mäter återigen in på 12 GB, fast här av den modernare varianten LPDDR5. Batteriet har en total kapacitet om 4 500 milliamperetimmar (mAh), ett litet steg upp från föregångarens 4 380 mAh. Detta kan snabbladdas både sladdanslutet och trådlöst.

Precis som Samsung avtäckte under Galaxy Unpacked i augusti bestyckas Z Fold 2 med en trio kameror på baksidan vilka sällskapas av en djupsensor. Designmässigt huserar dessa på ett utstående "kamerablock" likt det som används på Galaxy Note 20 Ultra. Till skillnad från föregångaren, som använde ett dedikerat utrymme för främre selfie-kameror, bestyckas Z Fold 2 med en enskild skärmhålskamera på både den inre och den yttre skärmen.

Sett till användarupplevelsen bygger Samsung den egna användarmiljön One UI ovanpå Android 10. Här bygger Samsung vidare på konceptet med App Continuity från första Fold, som likt tidigare låter användaren ha tre öppna fönster samtidigt på den inre skärmen. Användaren kan välja mellan två upplägg för uppdelningen av skärmytan. Det ena läget låter ett stort vertikalt fönster på ena skärmhalvan sällskapas av två fönster som delar på den andra skärmhalvan.

Det horisontella läget låter istället ett stort fönster sträcka sig över båda skärmhalvornas övre del medan den nedre delen av respektive skärmhalva huserar ett litet fönster. De applikationer som stöder App Continuity kan också placera gränssnitt och funktioner på en skärmhalva medan innehållet visas på den andra halvan. Exempel på detta är bland annat att listan över e-post visas på en skärmhalva medan valt meddelande visas på den andra halvan.

Samsung har också anpassat kameragränssnittet för detta upplägg. Det kan exempelvis användas för att visa en förhandsvisning av kameravyn på den främre skärmen så att subjektet också kan se hur bilden artar sig. Den som hellre använder de bakre kamerorna har möjlighet att göra detta genom att vika ut skärmhalvorna och använda selfiekameran och den främre skärmen som kameravy. Nytt är också ett Pro-läge för videoinspelning där den stora inre skärmen används till att ge användaren större och mer lätthanterliga funktioner för videoredigering.

Om användaren viker skärmen över 160 grader i horisontellt läge aktiveras något som kallas Split Mode. I detta läge flyttas innehållsdelen av gränssnittet till den övre skärmhalvan medan gränssnittsfunktioner huserar på den nedre. Utöver Samsungs egna applikationer har Microsofts Office-applikationer stöd för Split Mode, och Youtube-applikationen stöder att visa videon på den övre skärmhalvan medan den liggande halvan som ligger mot underlaget huserar uppspelningskontroller.

I vertikalt läge kan istället den vänstra skärmhalvan visa video och kommentarer medan den högra listar relaterade videoklipp. Ytterligare nyheter i mjukvaran inkluderar möjligheten att fånga separata skärmdumpar för öppna fönster. När användaren tar en skärmdump visas ikoner för samtliga öppna fönster, och dessa kan då sparas eller användas individuellt. De fångade skärmdumparna kan också direkt flyttas över till de andra fönstren utan att behöva hämtas från filsystemet först.

Till sist introducerar Samsung också valmöjlighet för gränssnittets densitet på den inre skärmen, det vill säga hur många pixlar och hur litet eller stort gränssnittet ska vara. Standardläget har en pixeldensitet på 480 dpi och motsvarar ett traditionellt surfplatte-läge. Det större läget har en pixeldensitet på 540 dpi och motsvarar hur gränssnittet ser ut på en vanlig telefon. Det kompakta läget har en densitet på 420 dpi och är till för den som vill få plats med så mycket som möjligt på en och samma skärm.

Galaxyzfold2_budslive_watch3-1.jpg

Galaxy Z Fold 2 kommer i färgerna Mystic Black och Mystic Bronze, och den som beställer telefonen i Samsungs webbutik kan även välja mellan fyra färger för gångjärnets utsida. Den första generationens Galaxy Fold var inte en billig historia, med med generation två tar prislappen ett trevligt steg nedåt. Rekommenderat pris för Galaxy Z Fold 2 är 22 690 kronor.

Förhoppningsvis för Samsungs del plågas inte denna modell av samma kvalitetsbekymmer som sin föregångare. Galaxy Z Fold 2 kan förbokas nu och blir tillgänglig i handeln och hos operatörer den 18 september.

Läs mer om Samsungs vikbara telefoner: