TCL X10 är en 65-tums TV som bakar ihop två nya tekniker i ett. Mini-LED som ljuskälla och QLED för färgåtergivning. Artikeln kommer här att gå igenom hur dessa tekniker fungerar och varför de matchar varandra. Observera att artikeln är ett komplement till videon. Det finns skeenden som kan framgå tydligare när det presenteras i rörlig bild.

SweClockers i Samarbete med TCL Nordic

Detta är ett samarbete med TCL. TCL betalar för publiceringen samt bistår med fakta och information. Presentationen och innehållet är skapat av mig med hjälp av den kunskap jag har och den information jag fått från TCL om just X10-modellen. Poängen med artikeln är att förklara tekniken bakom TCL X10.

Mini-LED är mindre lysdioder i storlekar om ett par hundra mikrometer. Detta gör dem bråkdelar så stora som traditionella lysdioder. Med mindre storlek får man som väntat plats med fler mini-LED på samma yta som en ensam traditionell lysdiod.

LED_vs_Mini_LED.jpg
Traditionell_LED_artikel.jpg
Mini-LED_hela_FALD_artikel.jpg

Detta underlättar för kylning och energifördelning när vad som kan vara tjugo eller fler Mini-LED tillsammans gör jobbet hos en enda traditionell lysdiod. Resultatet är en tunnare konstruktion och mindre värmeutveckling för en högre ljusstyrka totalt.

Hos X10 sitter det 15 360 Mini-LED bakom den 65 tum stora VA-LCD-panelen. För att reglera ljuset i zoner, en så kallad Full-Array Local Dimming, grupperas 20 Mini-LED till en och samma zon, vilket ger 768 zoner totalt.

FALD_Glorior_artikel.jpg

Mer traditionella LCD-TV har med undantag för de största flaggskeppen som regel mellan 50 till 100 zoner. Ju fler och mindre zoner, desto mindre synliga ”halos” eller glorior runt lysande objekt mot mörk bakgrund.

Nu är X10 den första TCL-modellen av det här slaget på Europeiska marknaden. TCL arbetar också på att öka antalet lysdioder totalt och även antalet FALD-zoner till flera tusen.

QLED – så fungerar det

Mini-LED är då själva belysningen. Mini-LED-matrisen hos X10 använder blåa lysdioder, vilket hänger ihop med QLED. QLED står för att lysdioderna, LED, förstärks av kvantprickar eller Quantum dot.

Nu är QLED ett begrepp som kanske främst är känt från marknadsföring. Kanske är lite förstört av just för mycket marknadsföring. Här kommer artikeln att fokusera på själva tekniken och vad som faktiskt är substansen med QLED.

QLED_med-QDEF_schema_artikel.jpg

Kortfattat går QLED ut på att en ljuskälla med energirikt blått ljus passerar kvantprickarna. Dessa kvantprickar omvandlar det blå ljuset till längre våglängder för grönt och rött. Det blåa ljuset kommer här då från Mini-LED-matrisen hos TCL X10. Här sitter kvantprickarna i färgfiltret vilket då brukas kallas för QDEF eller Quantum Dot Enhanced Film.

QLED skiljer sig från traditionella lysdioder vilka vanligtvis består av blå diod täckt med gul fosfor där man istället filtrerar fram grön och röd ljusenergi från det gula ljuset.

Traditionell_LED_schema_artikel.jpg

Effekten med QLED är att röd, grönt och blått ljus alstras med hög renhet. Denna renhet ökar mättnadsgraden. Vi får ett större färgomfång och kan täcka mer av det synliga spektrat av färger. Specifikt mer av Rec.2020-standarden för Ultra HD samt P3-färgrymden som de flesta filmer idag mastras för.

Hur detta fungerar är tydligt om vi jämför energifördelningen i ljuset, den så kallade spektrumfördelningen av energi i varje våglängd av ljus

Ljusenergi och spektrumfördelning

Nu blir det snabbt en överkurs men kortfattat har vi ett färgseende som bygger på responsen i ögats tappar. Dessa är fördelad på korta, mellan och långa våglängder vilket sker med en hel del överlappning. Vilket man då väldigt förenklat kan se som blå, grön och röd respons i ögats tappar.

Ju mer energi som blandas in av andra våglängder, desto mer neutral eller grå upplevs färgen. Mini-LED-ljuset genom QDEF-filtret hos TCL X10 ger tre separata spikar av ljus inom blått, grönt och rött. Ju mer av ljusenergin som är begränsad till de våglängder våra ögon uppfattar som exempelvis rött, desto mer mättad och intensiv upplevs den röda tonen.

SPD_X10_artikel.jpg

Ljusenergin hos X10 fördelas på tydliga spikar med mindre spilljus

SPD_EP64_artikel.jpg

Hos en vit lysdiod som använder gul fosfor är det en annan fördelning som ger en annan stimulans av ögat

Jämför vi med energifördelningen hos en traditionell vit lysdiod har vi en helt annan typ av fördelning. Framför allt spenderas det mer energi på ljus som är mindre önskvärt.

Ta det område av gult ljus hos TCL EP64-modellern. Detta är en rest från det gula ljuset från fosforn som filtreras genom färgfiltret hos en traditionell LCD. Detta gula ljus kommer att stimulera de av ögats tappar vi inte vill stimulera. När vi vill ha en djup röd ton kommer vi alltså få en grön stimulans och vi upplever inte längre färgen som lika intensivt röd.

SPD_QLED_vs_LED_med_pil_artikel.jpg

Det överflödiga gula ljuset från traditionella lysdioder påverkar hur ögat upplever färgmättnad

Här är då en av de tydligaste poängerna med QLED-teknik – Större färgomfång. Mer energi spenderas till det ljus som faktiskt ger de färger vi vill ha.

Detta drivs då i sin tur av en blå Mini-LED-matris. Där poängen är energieffektiva lysdioder för högre ljusstyrka samt fler FALD-zoner för högre kontrastförhållande. Sedan skapar VA-LCD:n själva bilden.

Nu är detta en förklaring av tekniken bakom TCL X10 och en jämförelse med en mer traditionell LCD-lösning. Vi lär få se mer av både Mini-LED och QLED framöver. Och nu vet du förhoppningsvis lite mer om vad det hela handlar om.