När AMD för tio år sedan visade upp den då nya arkitekturen Bulldozer var det inte många som kunde ana att det skulle bli bolagets sista nya processorarkitektur på sex år i prestandasegmentet. Under Hot Chips 2010 avtäcktes Bulldozer-arkitekturen och dess något udda egenskaper – AMD:s nya kärnor med delade resurser var ett nytt koncept och bolaget positionerade det som ett grepp för effektivisering.

Kärnor kom i paket om två där funktioner såsom L2-cache och beräkningsdelar för operationer såsom flyttal, fetch, decode och SSE delades av två mer traditionella heltalskärnor. Vid lansering ville AMD både behålla kakan och äta den – å ena sidan positionerade de tekniken som något av en bättre version av Intels Hyper Threading samtidigt som företaget spelade ner de delade resurserna och kallade dem "riktiga" kärnor i andra sammanhang.

2579.jpg

AMD hade alltså utvecklat vad de kallade världens första åttakärniga processor för konsumenter i en tid då Intel hade fyrakärniga processorer i konsumentmarknadens toppskikt. När det väl var dags för lansering ett år senare hade dock AMD stora problem att hänga med i matchen.

Deras "åttakärniga" FX-8120 och FX-8150 hade svårt att stå upp mot Intels fyrkärniga "Sandy Bridge" och initialt hade de till och med problem att utmana Intels fyra år äldre Core 2 Quad-processorer i serien "Yorkfield". I vissa tester hade Bulldozer till och med svårt att mäta sig mot sina egna gamla Phenom II-processorer.

En del av problemen sades härstamma från dåtidens schemaläggare i operativsystemen. Microsoft åtgärdade detta med en uppdatering av Windows snart efter Bulldozers lansering, med optimerad resursfördelning anpassad efter AMD:s nya delade kärnor som resultat.

Förhoppningarna inför den stundande mjukvaruuppdateringen var höga vid tillfället, men såhär i efterhand var det relativt små förbättringar som erbjöds. I slutändan var Bulldozer i princip ute ur matchen redan innan den lanserades, i alla fall om vi talar om att kapacitet att utmana Intel i toppsegmentet.

Det skulle ta hela sex år från Bulldozers presentation innan vi fick se en ny prestandaserie från AMD. År 2013 gjorde AMD ett närmast desperat försök med FX-9590, en processor med turbofrekvenser på 5 GHz, vars största avtryck på marknaden kunde skönjas i utmaningen den representerade för kylartillverkare med dess TDP på hela 220 watt.

Under september 2014 släpptes den sista vågen av FX-processorer där lätt ökade frekvenser av befintliga modeller erbjöds. Under många år stod AMD och trampade vatten med marknadsandelar om drygt 10 procent, ännu lägre om man kollade på prestandasegmentet. Idag är företaget tillbaka och det vittnas om marknadsandelar hos europeiska återförsäljare med entusiastfokus som ligger lika med Intels eller till och med högre. Kanske var det den långa pausen som behövdes för att ta fram deras braksuccé i form av Ryzen-serien.

Slutet på sagan Bulldozer kunde skönjas först år 2019, långt efter att den sista processorn rullat av bandet. Med hjälp av en amerikansk domstol fick konsumenter äntligen svar på frågan hur många kärnor processorer i FX-8000 serien egentligen hade. Enligt domen vilseledde AMD konsumenter genom att kalla processorerna åttakärniga, varpå företaget dömdes betala cirka 12 miljoner USD i skadestånd.

Läs mer om lanseringen av AMD "Bulldozer":

Hade du själv en processor ur AMD:s FX-serie och vad tyckte du om den i så fall? Tillhörde du skaran som sänkte spänningen för att få bukt med värmeutveckling och strömförbrukning?