IDkollen blir krav i SweClockers Marknad

Efter en testperiod på en dryg månad blir nu verifierade annonser ett krav i SweClockers Marknad.

Den 17 juni i år sjösatte vi ett samarbete med IDkollen som låter våra användare verifiera sina annonser med hjälp av legitimering via BankID. Efter den initiala testperioden är vi nu redo att sätta identifikation som ett krav på alla annonser.

Under testperioden har vi inte tagit emot en enda rapport om problem med tjänsten. Däremot har vi blockerat bedrägeriförsök och sett en minskning av antalet anmälda bedrägeriförsök. 87 procent av alla annonser som skapats under testat har valt att använda IDkollen.

IDkollen2.png

Från och med nu kräver all annonsering i Marknad verifikation via IDkollen. På sikt kommer vi också att lätta på kraven på medlemskapets tid och antal inlägg. Vi förstår att detta kommer att drabba dem som inte kan få ett BankID utfärdat men eftersom den andelen är försvinnande liten är det ett medvetet val vi gjort.

Vi är också medvetna om att detta är en envägsverifiering och vi ska se över möjligheterna att införa en tvåpartsverifiering framme vid köpsteget. Tillsvidare kan vi rekommendera IDkollens privattjänst (gratis för de tre första verifikationerna, sedan en betaltjänst) som är till för just två personer som ska verifiera sina identiteter för varandra.

Uppdatering: på tips från användaren Viceroy kan vi också nämna Freja eID som låter två privatpersoner verifiera varandras identitet.