Windows 10 fyller fem år

Efter 8 kommer 10, meddelade Microsoft en sommardag år 2015. Nu har Windows 10 passerat 5 år i branschen.

Microsoft har i nästan ett halvt sekel producerat mjukvara, där flaggskeppsprodukten Windows släppts i en lång rad utföranden. Den 29 juli 2015 lyfte företaget skynket av vad som sades bli deras sista operativsystem, vilket i själva verket markerar slutet på strategin att med några års mellanrum släppa nya versioner. Sedan dess har bolaget istället rullat ut halvstora uppdateringar några gånger årligen.

Det har nu gått fem år sedan operativsystemets debut, där Microsoft lånade element och viss estetik från Windows 8 och parade med aspekter från populära Windows 7. Utrullningen inleddes med en årslång och gratis uppgraderingsperiod för att få alla med Windows 7 samt 8 på det nya tåget, en period där de äldre operativsystemen nitiskt påminde om det grönare Windows 10-gräset. I efterhand erkände företaget att kampanjen med tiden blev lite väl påträngande.

Numera har Microsoft slagit ned de sista spikarna i kistlocken för äldre operativsystem, och i januari 2020 avslutades stödet för långlivade Windows 7. När SweClockers medlemmar tillfrågades om favoriten bland Windows-versionerna hamnade som väntat Windows 7 och 10 i täten, där sistnämnda vann med marginal på drygt 370 röster, motsvarande 38,7 procent.

Windows 10 omröstning.PNG

En hyfsad ledning för födelsedagsbarnet.

Veckans fråga: Vilken är den bästa versionen av Windows?

Microsoft och skarpsynta branschobservatörer pytsar med jämna mellanrum ut information om vad som komma skall för Windows 10. Närmast i tiden väntar omstöpt utseende för startmenyn och tätare integration av Linux-funktioner. Därtill är den något velande Chrome OS-utmanaren Windows 10X på ingång, en version av operativsystemet som bryter Microsofts löfte om Windows 10 som sista operativsystem, men som lovar ökad säkerhet bland annat genom storsatsning på UWP-program.

Klamrar du dig fast vid någon äldre Windows-version, eller kanske något helt annat operativsystem? Om inte, berätta om när du hoppade över till Windows 10 och hur din upplevelse varit hittills. Vilka funktioner saknar du och vad fungerar bra?

I butiken: SweClockers Turbo Power

Den legendariska turboknappen är tillbaka, men inte på en gråbeige datorlåda utan på en störtskön t-shirt för nostalgiska överklockare.

Köp här!