För lite mer än ett år sedan drog Intel igång den första breda utrullningen av produkter på 10 nanometer, med processorfamiljen "Ice Lake" ämnad för tunna bärbara datorer. Bolagets stationära plattform stannar kvar på 14 nanometer inom den närmaste framtiden, men på serversidan väntar Xeon-processer med Ice Lake-SP-stämpel och maximalt 38 kärnor och 76 trådar.

Precis som med de bärbara modellerna handlar det om tillverkning på den mindre noden och arkitekturen "Sunny Cove". I början av juni skymtades en 24-kärnig processor från familjen i databasen för Geekbench 4. Nu får modellen sällskap av resultat från ett utvecklingsexemplar med 28 kärnor och 56 trådar, som körs i konfiguration om två processorer för totalt 56 kärnor och 112 trådar.

Ice Lake SP.jpg

Bildkälla: Primate Labs Inc. via Tom's Hardware

Prestandasiffrorna är framfiskade av skarpsynte Tum Apisak på Twitter och Tom's Hardware visar kombinationen mot AMD:s 64-kärniga Epyc 7742 "Rome". Det röda lagets modell har bas- och turbofrekvens om 2,25 respektive 3,4 GHz medan Intels utvecklingsexemplar stannar på 3,19 GHz med blygsamma 1,5 GHz som basfrekvens. Med drygt 28 procents marginal tar AMD hem segern i det enkeltrådade testet, där Epyc-varianten får ihop 4 398 poäng jämfört mot 3 424.

När samtliga kärnor sätts i arbete vrids dock testet i Intels favör, trots färre kärnor och lägre maximal turbofrekvens. Processorduon skrapar ihop 38 079 poäng, ungefär 7 procent mer än AMD:s 35 492 poäng. Det är okänt hur testsituationen ser ut i de båda fallen och prestandan får tas med en nypa salt, men kan ses som en fingervisning på att Intel framöver tar kompetent hårdvara till servermarknaden.

Det faktum att det handlar om processorer i utvecklingsstadiet lämnar också spelrum för att frekvensnivåerna justeras fram till lansering, som ska äga rum under årets tredje kvartal. Därutöver återstår att se om tidiga prestandatestet för det 38-kärniga flaggskeppet dyker upp, och om modellen i ensamt utförande kan slå delar av AMD:s mångkärniga Epyc Rome-familj på fingrarna.

Läs mer om Intel: