I takt med att fysisk media för musik, spel och film ersatts av strömning eller nedladdning har behovet av snabb uppkoppling ökat. Wifi 6 och 5G är två färska alternativ som höjer hastigheterna på den trådlösa sidan, medan utrullningen av Ethernet-standarder norr om 1 Gbps går långsamt.

Den långlivade Gigabit-standarden är dock i realiteten nästan uteslutande en begränsning på det lokala nätverket, medan få operatörer erbjuder upp- eller nedladdningshastighet norr om strecket. Veckans fråga handlar om just uppkoppling utanför det lokala nätverket, och specifikt nedladdningshastighet. Vilken hastighet har du nedströms enligt abonnemanget?

Många operatörer erbjuder asymmetriska hastighetsbegränsningar för både fiber- och andra uppkopplingstyper, men kombinationerna är många och inte särskilt väl lämpade för en omröstning. Hoppa gärna in i tillhörande kommentarstråd och berätta vilken hastighet du har i båda riktningar, samt vilken uppkopplingstyp du kör. Får du ut den hastighet du betalar för?