För lite mer än ett år sedan släppte AMD lös Ryzen 3000-serien, som utöver god prestanda tillför stöd för PCI Express 4.0-protokollet. Vid lansering gällde dock detta endast i det yppersta prestandasegmentet för moderkort bestyckade med X570-styrkrets. Funktionen har nu gjorts tillgänglig för en bredare skara genom styrkretsen B550, som MSI är en av de första moderkortsmakarna att omfamna.

Den välrenommerade taiwanesiska tillverkaren har valt att uppmärksamma styrkretsens debut och särskilt det egna kortet MAG B550 Tomahawk genom en tävling för SweClockers medlemmar. Nu är tävlingen avgjord och det är dags att fördela den saftiga prispotten till tre fyndiga vinnare, som klickat rätt i frågeformuläret och därtill levererat de bästa eller roligaste förslagen på produktnamn.

Tävlingsvinster

#

Vinst

Värde

1

MSI MAG B550 Tomahawk och AMD Ryzen 7 3700X

respektive

2

MSI Geforce GTX 1650 Super Gaming X

3

MSI Vigor GK50 Low Profile

Eftersom MSI står för Micro-Star International känns ett astronomiskt tema som gjort för att ta den nya serien mot skyarna (och vidare)!
Entry-level: Eclipse - Täcker precis det mest väsentliga.
Mid-range: Nebula - Ett moln av rymdstoft som sedan kommer bilda en stjärna. Har alla viktiga byggstenar för att bygga en riktig stjärna till dator helt enkelt.
High-end: Nova - En stjärna med kraftigt ökad ljusstyrka. Inte vilken stjärna som helst alltså, utan en väldigt kraftfull sådan.
Enthusiast: Quasar En extremt ljusstark och avlägsen aktiv galaxkärna. Otroligt kraftfull, något för den för den som söker det mest kraftfulla i hela universum! – @MrNubcake

I topp syns den stjärnkunnige @MrNubcake, som på ett fint och tydligt sätt definierar de fyra prestandanivåerna med universum som måttstock. Med namnen Eclipse, Nebula, Nova, och Quasar levererar vinnaren tydliga undertitlar som förklarar funktionerna, ett koncept som välförtjänt resulterar i ett uppgraderingspaket med Ryzen 7 3700X och MSI MAG B550 Tomahawk-moderkort i brevlådan.

MSI är ju kända för sin draklogotyp, samt nu mjukvaran Dragon Center. Detta för osökt tankarna till The Hobbit, där dvärgarna ska marschera mot ensamma berget där draken Smaug har lagt beslag på dvärgarnas hem. Med detta som inspiration föreslås följande fyra produktnamn:
1) Smaug är det finaste moderkortet i serien, i glittrande guld med alla extrafinesser för äkta nördar. Men "smaugar det så kostar det".
2) Thorin, efter Thorin Ekensköld, har självklart en I/O-plåt (I/O Shield) tillverkad av äkta svensk ek.
3) Legolas tar modulariteten till oanade nivåer då allt är uppbyggt som Lego.
4) Elrond ser ut ungefär som moderkort brukar se ut, till skillnad från obsceniteterna ovan. Elrond är nämligen alv-arlig. – @Halldin

På andraplatsen är det ett mer skojfriskt upplägg, där @Halldin satsar på internationellt gångbara namn i Sagan om ringens tecken. Med stor sannolikhet kan upphovsrättsskydd sätta käppar i hjulen för en verklig lansering, men med ett rikt batteri av tillhörande ordvitsar är det inga problem att plocka hem grafikkortet MSI Geforce GTX 1650 Super Gaming X.

Ett välljudande alternativ till alla krigsmaskiner vore att döpa dem efter olika flöjter.
1) Blockflöjten är ju basen (inte tonartsmässigt) som alla grundskolelever vet. Det betyder att moderkortet har grundläggande funktioner för att börja spela.
2) Tvärflöjten är lite snitsigare och har lite mer bling. Således också moderkortet som bestyckas med överklockning och RGB.
3) Säckpipan är inte för de som stoppar grisen i säcken utan för de som utnyttjar sin produkt till påsar-under-ögonen gränsen. Samma gäller moderkortet som har avancerad strömförsörjning och fler M.2-platser man kan tänkas behöva.
4) Näsflöjten är Taiwans och MSIs stolthet och spelas av ursprungsbefolkningen. Samtidigt är den kanske lite mer flöjt än man egentligen önskar, så också moderkortet. Där har nämligen ingenting sparats vare sig på prestanda, bling eller märkliga funktioner. Detta namnschema skulle garanterat få kundernas mungipor breda och i marknadsföringen kan näsvisa blåsreferenser (barntillåtna) användas. – @Argammon

Avslutningsvis väljer @Argammon att slå in på ett fredligare spår än de vapeninspirerade namn som vanligtvis appliceras på MSI:s moderkortsserier. Tredjepristagaren kliver ned i flöjtträsket och börjar med den enklaste blockflöjten, för att sedan stega upp till mer entusiastklassad tvärflöjt, säckpipa och slutligen den enligt uppgift mångsidiga näsflöjten. @Argammon är således en flöjtkonnässör av rang och belönas med tangentbordet MSI Vigor GK50 Low Profile.

Stort grattis till vinnarna, och ett stort tack till alla som deltagit i tävlingen och gnuggat geniknölarna för att klämma fram förslag till en moderkortsserie som heter duga!

Facit:

  1. Tillsammans med tredje generationens Ryzen-processorer finns en maximal överföringshastighet för Lightning Gen 4 M.2- och PCI Express 4.0-anslutningarna på MAG B550 Tomahawk. Vilken? 64 GB/s

  2. En av de två nätverksportarna stödjer överföringshastigheter om 2,5 Gbps. Vilken nätverkskrets används? Realtek RTL8125B

  3. Vilken nivå kan du enligt MSI nå vid överklockning av minne på MAG B550 Tomahawk? 5 100+ MHz

  4. MSI har släppt en temariktigt namngiven mjukvara som finns inkluderad med MAG B550 Tomahawk. Vad heter den? Dragon Center

De rätta svaren

Vinnarna kontaktas genom forumets interna system för meddelanden (PM) och har två veckor på sig att svara. Om svar uteblir väljs en ny vinnare.