Anton och Jonas packar upp hemlig modermodem-byggsats

I dagsläget är det inte många hemanvändare som bygger datorer av enskilda kretsar. Det kanske finns en anledning till det.

Under sjuttio- och åttiotalet var datorer i form av byggsatser vardagsmat och ett annat vanligt inslag från samma period är den legendariska processorn MOS 6502. Denna utgjorde stommen i exempelvis Apple I, Commodore 64, Nintendo NES, Atari 2600, BBC Micro, PC Engine med flera.

Vad får du om du slår ihop ett gör-det-själv-kit (DIY) och en 6502-processor? Kort och gott en något förvirrad chefredaktör som troligen tagit sig vatten över huvudet. I denna första videodel packar Anton och Jonas upp den förstnämndes inköp och försöker reda ut vad det egentligen är han köpt som grisen i säcken.

Bortse gärna från alla felaktiga antaganden, tekniskt inkorrekta uttryck och den milda förvirring som råder. Får du blodad tand vill vi varmt rekommendera Ben Eaters Youtubekanal och webbplats.

Vill du se uppföljningen med själva bygget av datorn och när den kör kod? Önskas fler liknande avstickare på märklig kuriosa, projekt eller retroprylar?